Serbia er i dag porten til EU for et økende antall flyktninger og migranter. Daglig ankommer mer enn 1.000 på vei til de forjettede EU-land.

fyrtrain

 

Serbia kan ikke rå med dette alene, sier landets statsminister og anklager Hellas og Makedonia for å gjøre en slett jobb, samtidig som han ber om mer støtte fra EU.

«He noted that the migrants arrive via an EU member state -Greece – “which is not doing its job adequately, and then Macedonia lets them through to Serbia”. 

Vucic criticized the EU’s current policy towards migrants as insufficiently responsible and serious.» 

I løpet av årets første seks mnd har vel 45 000 mennesker søkt om asyl i Hellas, Makedonia (FYROM) og Serbia, men det reelle antallet som har kommet antas å være minst dobbelt så høyt, siden «alle» vil til EU og/eller Norge. De som ankommer Serbia fra Makedonia på legalt vis, blir registert og får opptil 72 timer på å melde seg til et av fem mottak rundt om i Serbia.

«Cash-strapped Balkan countries are trying their best to cope with the influx, and to provide basic care for the migrants. Those who enter Serbia legally at the Macedonia/Serbia border in Preševo are given a document allowing them up to 72 hours to get to one of the five asylum centres in the country’s interior.»

Men de færreste velger å benytte seg av dette tilbudet. De aller fleste velger seg ut Subotica, nord i Serbia, på grensen til Ungarn. Rundt en nedlagt fabrikk noen få km fra grensen, finner de seg en plass i «jungelen» før de forsøker å komme seg over grensen og inn i EU.

subotica

Fra «jungelen» i Subotica, på serbisk side av den serbisk-ungarske (EU-)grensen. (Foto: Zoran Vidić)

Til nå har ferden over grensen og inn i EU gått ganske smertefritt, men nå møter de snart veggen. Ungarn har sagt opp Dublin-avtalen – som enkelt forklart innebærer at flyktninger skal få sin sak behandlet i det første landet de kommer til. Så lenge hverken Tyrkia, Albania, Bulgaria, Romania, Makedonia eller Serbia er så veldig nøye med å registrere alle som ankommer ulovlig, mener den ungarske regjeringen hele avtalen er en vits. Derfor vil de nå bygge en mur på grensen.

EU har satt seg selv en frist til mandag, 20. juli, med å bli enige om en fordeling av flyktningene som ankommer EU. Lite taler for at de blir enige, ikke i dag, og ikke i morgen.

 

 

Kilder:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂