Nytt

Etter at Makedonia torsdag innførte unntakstilstand på sin nordlige og sydlige grense som følge av den store menneskestrømmen fra Asia og Afrika, brukte makedonsk politi i dag tåregass og sjokkgranater for å hindre migranter i å ta seg over den sydlige grensen fra Hellas, som er blitt gjenstand for forsterket vakthold.

Fem personer ble skadd i tumultene, melder AFP, mens engelske medier melder at tallet er åtte.

De skadde flyktningene skal ha blitt fraktet tilbake til sykehus i Hellas.

Makedonske myndigheters grep har skapt en situasjon som minner om den på grensen mellom Italia og Frankrike, men på større skala:

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

Senere på dagen slapp et visst antall migranter likevel inn i Makedonia:

En makedonsk tjenestemann sier til telegrambyrået Reuters at myndighetene bare vil slippe inn så mange flyktninger som de har kapasitet til å gi en forsvarlig behandling.

Dette gir likevel et nytt håp for de mange som nå befinner seg i et ingenmannsland i grenseområdet mellom Hellas og Makedonia.

For Makedonia er altså tilsynelatende ikke det viktigste at ingen kommer inn, gitt at migrantene likevel vil ta veien til Serbia og videre til Ungarn (så lenge grensegjerdet er uferdig), men at transittpassasjerene ikke skaper for store vanskeligheter på sin vei gjennom landet.

Kanskje er det også en uoverkommelig oppgave å tette grensen hermetisk – om enn ikke teknisk, så muligens politisk, så lenge dramatiske bilder fyller nyhetsmediene Europa rundt.

Svarteperspillet fortsetter.

 

VG/NTB
NRK