Debatten om en ordning for mottak av migranter rundt Middelhavet hvor EU kan håndtere asylsøknader, har vært het. Men landene det gjelder, er ikke interessert.

Planen som ser ut til å ha bred støtte blant EU-landene, går ut på å opprette en ordning eller et system i Nord-Afrika og Balkan-stater som Albania og Makedonia, der migranter som plukkes opp i havet kan plasseres mens EU bestemmer om de skal få asyl eller sendes hjem.

Landene der EU vil etablere en slik ordning for migranter som prøver å krysse Middelhavet, er imidlertid langt mindre entusiastiske.

I Marokko er det kommet motstridende meninger om ideen fra anonyme regjeringskilder, mens både Tunisia, Algerie og Egypt enten har takket høflig nei eller avvist forslaget tvert.

Libya har i årevis har vært rammet av borgerkrig og er også landet migranter, særlig fra Afrika sør for Sahara, reiser gjennom. Men den internasjonalt anerkjente regjeringen, som bare kontrollerer deler av landet, har kategorisk avvist ideen.

Albania har lenge vært vurdert i EU, men regjeringen til statsminister Edi Rama sa nylig til en tysk avis at de «aldri vil godta EU-sentre for flyktninger» på sitt territorium. Noe av det samme har også makedonske ledere sagt.

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!