En dag før EUs toppmøte åpner er det full forvirring om asylplanen. Ingen kan helt forklare hva «regionale ilandstigningsplattformer» går ut på.

– Vi fikk dette forslaget for en uke siden. Men det er altfor uklart til at vi kan ta stilling til det, sier Sveriges EU-minister Ann Linde. (NTB)

Hvordan skal man kunne ta stilling til noe som ingen kan forklare?

– Det er en ordning, et samarbeid mellom land, sier en EU-kilde litt oppgitt til NTB.

– Det gir ikke mening å kalle det plattformer. Det får det til å høres ut som en flytende planke. Det er ikke snakk om fysiske plattformer til havs. (NTB)

Alle forstår at meningen er å finne en løsning på problemet migrantene i Middelhavet. EUs forsøk på fordelingsplan har slått feil. Nå nekter Italia å la migrantene gå i land. EU må finne på noe nytt. Men hva?

Det var først i forrige uke, da forslaget ble skrevet inn i et tidlig utkast til slutterklæring fra EU-toppmøtet, at begrepet plattform kom inn i bildet.

Det skapte betydelig forvirring i Brussel.

– Det er blitt veldig tydelig at folk bruker disse begrepene uten å forstå helt hva de betyr, sier EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas. (NTB)

Hvor skal sentrene ligge? Så fort planen konkretiseres må man treffe noen valg, og valg betyr at noen må bære byrden. Spørsmålet er hvem?

I stedet skal flere land samarbeide i regionale nettverk, slik at flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet, kan settes i land ett sted, men så fraktes videre til mottak i andre land for videre oppfølging.

Det kan skje på begge sider av Middelhavet, påpekes det.

Men de som settes i land på europeisk side, skal bli der. Det er ikke aktuelt å la folk gå i land i EU først og så sende dem til mottak i Nord-Afrika. (NTB)

Landene i Sør-Europa vil spisse ørene når de hører at ingen skal sendes tilbake. De lukter lureri.

Man vil samarbeide med land som Libya og Niger, men Libya har sagt de ikke vil ha sentra på sitt territorium.

Den andre delen av planen handler om tettere samarbeid med land i Nord-Afrika for å få på plass et mer omfattende mottakssystem der.

I virkeligheten er systemet delvis på plass allerede.

EU samarbeider for eksempel tett med kystvakten i Libya, som bare siden nyttår har plukket opp nærmere 9.500 flyktninger og migranter i Middelhavet og ført dem tilbake til libysk havn, for så å internere dem.

Nå vurderer EU å gi innsatsen en kraftig pengeinnsprøytning. Samtidig skal FN få en større rolle enn før. Men alt skal skje i samsvar med folkeretten, understreker EU-kommisjonen. EU skal ikke betale for Guantanamo-aktige fengsler eller svarte hull. (NTB)

Alt er vagt og flytende. Og uforpliktende. Det eneste konkrete er at man ikke vil gjøre som amerikanerne.

Det lyder beroligende.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!