EUs migrantpolitikk spriker. På den ene siden forsøker Italia å få stanset strømmen fra Libya. På den andre vil EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos bistå FN med å få tatt 40.000 ekstra kvoteflyktninger fra Libya.

Det er stikk motsatt signal. Å avhjelpe migrantstrømmen fra Libya vil være å gå smuglernettverkene til hånde. De lever av trafikken og ved å avhjelpe «korken» øker de gjennomstrømmingen. Hvis dette er definisjonen på en humanitær migrantpolitikk har ordene blitt absurde.

UNHCR bruker ordet «kvoteflyktning», men de som sitter fast i Libya er migranter. Misbruket av begrepet øker motviljen mot å ta også autentiske flyktninger. Danmark sa i september 2016 nei til kvoteflyktninger og vil ikke lenger forplikte seg til en automatisk kvote.

Migranttrafikken vil m.a.o også ramme ekte flyktninger.

FN fungerer som et blindt instrument for å øke tilstrømmingen til Europa. Det er en utfordring europeiske politikere må ta alvorlig. I stedet vil Avrampoulos samarbeide med FN. Det er den samme Avramopoulos som truer Polen og Visegrad-landene fordi de ikke vil ta imot EUs kvoteflyktninger.

Nå har han skrevet brev til Sylvi Listhaug. Det er på tide at regjeringen vurderer Norges rolle i Middelhavet.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos har sendt et brev til Sylvi Listhaug der han oppfordrer henne til å være «så ambisiøs som mulig».

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) ba nylig om hjelp til å få overført 40.000 ekstra kvoteflyktninger fra Libya og andre land i regionen.

EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos sier nå at han fullt ut støtter initiativet. Han har sendt et brev om saken til samtlige land i EU og Schengen, inkludert Norge.

– I brevet ba jeg dem være så ambisiøse som mulig, og jeg ba dem spesielt om å øke innsatsen for å ta imot kvoteflyktninger fra Nord-Afrika og Afrikas Horn, sier han.

NTB har lest brevet, som ble sendt til innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) den 25. august.

EUs mål er å trappe opp hjelpen til flyktninger i Libya, Egypt, Niger, Etiopia og Sudan. Dette er land som mange flyktninger reiser fra eller gjennom når de forsøker å ta seg til Europa over Middelhavet.

Det er like viktig å hjelpe folk herfra som å ta imot kvoteflyktninger fra Syria, mener Avramopoulos.

«Jeg vil derfor oppfordre deg til å være så ambisiøs som mulig i vurderingen av innsatsen for kvoteflyktninger», skriver han.

FN har bedt Norge og andre land om å komme med fornyede kvoteløfter innen fredag 15. september.

(NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.