FrP-leder Sylvi Listhaug taler under en partikonferanse i forbindelse med valgkampåpningen i Oslo den 5. august 2021. Foto: Beate Oma Dahle / NTB.

Sylvi Listhaug går hardt ut mot politikere på venstresiden som vil hente afghanske flyktninger til Norge etter Talibans maktovertagelse i Afghanistan.

Kostnadene ved én afghansk flyktning i Norge tilsvarer det helsehjelp og skolegang koster for hele 468 flyktninger i Pakistan, sier FrP-lederen til Nettavisen. Hun mener derfor det er hodeløst å hente afghanere til Norge.

I Norge har blant annet Rødt og SV tatt til orde for å hente flere afghanske flyktninger til Norge, samt hente tilbake tvangsreturnerte flyktninger.

– Når man ser at man kan hjelpe 468 mennesker i stedet for å hente én person til Norge, så er det egentlig ikke noe annet ord for det enn at det er hodeløst å kjempe for å åpne de norske grensene, sier Listhaug til Nettavisen.

For å illustrere forskjellen i kostnadsnivået mellom Norge og Afghanistans nærområder, gjør Listhaug et regnestykke som begrunner FrPs tøffe prinsipielle holdning i flyktningspørsmålet:

– Vi kan hjelpe 2 millioner mennesker for prisen av 3000 kvoteflyktninger. Derfor gjelder det å holde hjertet varmt og hodet kaldt, påpeker hun.

Regjeringen tar nå imot 3000 kvoteflyktninger årlig, mens FrP mener antallet bør være lik null.

Det befinner seg over en million afghanere i Pakistan, og hver dag antas det at antallet øker med flere tusen. Listhaug mener at Europa må unngå å gjenta feilene fra den forrige migrantbølgen:

FrP-leder Sylvi Listhaug mener Norge heller må hjelpe i nærområdene, og ikke hente flyktninger uten akutt behov for beskyttelse.

– Vi må sette inn støtet og hjelpe de mange i nærområdene, i stedet for at vi nå får en stor asylstrøm til Europa som vi ser fører til store problemer for landene i Europa. Det røynet på i 2015, og det vil være dramatisk om det skjer igjen, mener hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen, som selv ikke vil tallfeste hvor mange Norge bør ta imot, er rystet over det Listhaug sier.

– Det å dra opp dette som en valgkampsak er jo helt hårreisende, fordi dette er altså en katastrofe som skjer. Det å prøve å spille på det som et kort i valgkampen, må jeg si er ganske drøyt, sier hun til Nettavisen.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er ikke uenig med Listhaug i at det behøves hjelp i nærområdene, men utfordrer henne på størrelsen:

Jeg ser nå fram til å høre hvor stor FrPs hjelpepakke vil bli på Stortinget for at vi dramatisk kan øke hjelpen. Hjelpearbeidet må ha minst én ny milliard for at vi skal klare å møte vår del av utfordringene i Afghanistan og nabolandene Pakistan og Iran, sier Egeland.

Lilevel mener Egeland, i likhet med Andersen, at det også må hentes flyktninger til Norge – og alle andre land:

– Både i Afghanistan og Iran hjelper vi over én million mennesker. Men alle land må ta imot flyktninger. Hvis budskapet blir at nabolandet er eneste stoppested, så vil disse landene stenge grensene.

Antallet internt fordrevne i Afghanistan anslås i øyeblikket til ca. tre millioner mennesker.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.