Det er ille nok at NRK lyver om «stengte grenser», men desto verre at de gjør det midt i en valgkamp – med brodd mot et bestemt parti.

– Grensene er så å si stengt, hevdet NRKs politiske kommentator Magnus Takvam i august. Men i korona-året 2020 ankom over en halv million asylsøkere Europa.

– Begrepet «stengte grenser» kan sikkert diskuteres, vedgår Takvam overfor Document.

514.440 asylsøkere ankom Europa i fjor. Tempoet akselererer, Europa hadde i sommer det høyeste asylsøkertallet siden pandemien startet. I juli søkte 45.000 mennesker asyl i EU, Norge og Sveits. Antall afghanske asylsøkere økte allerede før Kabuls fall.

Tallet inkluderer ikke Storbritannia. Over 800 mennesker lyktes å krysse Kanalen fra Frankrike på én enkelt dag i sommer.

Listhaug uttrykker forståelse

22. august dekker NRK Dagsrevyen evakueringen av barn fra Afghanistan. FrP-leder Sylvi Listhaug blir intervjuet. Hun gir uttrykk for stor forståelse for den kaotiske situasjonen på flyplassen i Kabul, og at man valgte å evakuere barn med ukjent identitet.

Dagsrevyens reporter Rahand Bazaz henviser til strømmen av asylsøkere i 2015, han velger å fokusere på de relativt få som kom over grensestasjonen i Storskog. Bazaz konstaterer at vi står i en situasjon hvor vi kan få lignende tilstander.

Sylvi Listhaug kommenterer:

– Nå står vi i en situasjon hvor venstreradikale sosialister kan komme på vippen, og vi vet at de kappes om å ta imot flest mulig flyktninger til Norge, mens vi kappes om å hjelpe flest mulig i nærområdene, og dermed begrense innvandringen til Norge.

Magnus Takvam og Ingvild Bryn i Dagsrevyen 22. august. Skjermdump, NRK

Takvam: – Frp provoserer

I Dagsrevy-studioet har anker Ingvild Bryn fått besøk av Magnus Takvam.

– Hvor mye plass vil denne saken ta i valgkampen?

– Det er i hvert fall ikke overraskende at FrP i innspurten av valgkampen forsøker å få flyktingspørsmål høyt opp på dagsordenen, ved uttalelser som denne her, som provoserer, svarer Takvam.

Han begrunner ikke hva som er provoserende med å hevde at venstreradikale kappes om å ta imot flest mulig flyktninger til Norge, mens FrP kappes om å hjelpe flest mulig i nærområdene, og dermed begrense innvandringen.

– De vil ha en debatt, og der har de stort sakseierskap, sier Takvam.

– Umulig å si om det blir en flyktningkrise

Han legger til at alle som følger situasjonen i Afghanistan nøye, mener det er helt umulig å si om dette kommer til å utløse en flyktningkrise à la den i 2015.

Så sier han:

– Det er også slik at situasjonen i Europa er helt annerledes enn den gang, grensene er så å si stengt. Så det man analyserer seg frem til, er at det først og fremst er landene i regionen, Iran og Pakistan, som vil få et eventuelt trykk av en flyktningsituasjon.

Tallene som ble publisert torsdag av EUs asylstøttekontor (EASO), støtter ikke Takvams fremstilling: Antallet asylsøkere fra Afghanistan begynte å øke allerede før Kabuls fall.

Riktig beskrivelse?

Document stilte Magnus Takvam følgende spørsmål:

– Ifølge tall fra Eurostat og Gov.uk kom det over en halv million asylsøkere til EU og EØS-land (inkl. UK) i 2020, nærmere bestemt 514.440. Mener du det er riktig å beskrive dette som «stengte grenser»?

Takvams svar:

– Hovedpoenget var at situasjonen i Europa er annerledes, landene er bedre forberedt enn under flyktningkrisen i 2015. Begrepet «stengte grenser» kan sikkert diskuteres, det var en formulering som ble brukt i et direktesendt nyhetsprogram.

Magnus Takvam har vært ansatt i NRK siden 1983, han er nestoren blant NRKs politiske kommentatorer og har kommentert politikk på direktesendt tv utallige ganger.

Takvam mer enn antyder at det ikke er så fullt så nøye med fakta i en direktesending. Det spørs om Dagsrevyens seere er enige i dét.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.