NRK meldte om «rød bølge» i skolevalget, men egentlig gikk borgerlig side fram. – Vi gjorde en feil, og det beklager vi, sier redaktør Knut Magnus Berge i NRK.

Tirsdag kveld, da Dagsrevyen tok opp resultatene fra årets skolevalg, meldte grafikkteksten på skjermen «rød bølge blant de unge» og «kraftig fremgang for venstresiden».

Dette var ikke korrekt, noe Documents journalist Øyvind Thuestad påpekte i en kommentar i natt.

Dagsrevyen tirsdag var en fascinerende forestilling av skamløs løgn. Venstresidens valgkampmaskin NRK durer i vei, helt uanfektet av fakta.

Men hvordan er det mulig å sette tingene så fullstendig på hodet som Dagsrevyen gjorde i går kveld? Når hele Norge kan se at de lyver?

Dette var resultatet for rød og blå side i skolevalget i år, sammenlignet med 2017:

H/Frp/V/KrF: 40,1 (+4,0)

Ap/Sp/SV/Rødt/MDG: 54,6 (-2,5)

Dette er altså «rød bølge blant de unge». Dette er altså «kraftig fremgang for venstresiden».

Les også: Fake news NRK: «Rød bølge blant de unge. Kraftig fremgang for venstresiden»

Nå kryper Dagsrevyen til korset, og innrømmer feilen.

– Her legger vi oss flate. Skolevalget representerte ikke noen rødgrønn bølge slik vi skrev på skjermen i går. Der gjorde vi feil, og det beklager vi, sier redaktør Knut Magnus Berge i NRKs nyhetsdivisjon til Journalisten.

– Jeg tror feilen skjer fordi tallene nettopp viser et rødgrønt flertall. Dermed blir de mistolket, og derfor skjer dette. Det er ingen unnskyldning, men det er nok en forklaring. Det er en situasjon der det koker litt, men det rettferdiggjør ikke at framstillingen blir feil.

Berge avviser tanker om noen konspirasjon for å framstille skolevalgsresultatet uriktig.

Også politisk kommentator Lars Nehru Sand beklager i en replikk under deling av Documents artikkel på Facebook-gruppa Norske journalister.

Nehru Sand påpeker at hans muntlige analyse hadde et annet innhold.

– Da jeg kommenterte sendingen, for dem som hadde på lyd og ikke bare leste grafikken, la jeg vekt på rødgrønt flertall (ikke bølge) og at Venstre og Frp gikk veldig frem. Vi sammenligner med for fire år siden etter råd og innspill fra NSD som avvikler skolevalgene.

– Det jeg selvsentrert nok også er lei meg for med som skjer nå, er at ved å spre dette bildet, mer enn indikerer en sammenheng mellom det jeg sa og det som står i grafikken. Min muntlige analyse samsvarer ikke med grafikk-teksten

Bådde Berge og Nehru sand kaller grafikkteksten for «en alvorlig feil».

– Ja, det er alvorlig at vi gjør feil knyttet til resultatene i et skolevalg. Det er ting som kan skje, men ikke bør skje, sier Berge.

Journalisten: Beklager alvorlig feil i Dagsrevyen

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.