Det er snakk om tusenvis og atter tusenvis av kommunale lovbrudd i Oslo.  Ikke minst er situasjonen ille i  etater som MDGs  Lan Berg har ansvar for. Begeret begynner bli breddfullt, selv for venner av de rødgrønne. Handler det om dager eller om uker før hun må gå av?

Lovbruddene i Oslo Kommune er så mange at man nesten blir svimmel. Pressen har omtrent gitt opp å holde telling.  Mye av dette skjer på områder der det rødgrønne byrådet selv har angrepet andre for å begå langt mindre feil.

Det  danner seg et bilde av et rødgrønt byråd ute av kontroll og uten styringskompetanse.

Spesielt ille er situasjonen i etater og virksomhetsområder samferdselsbyråd Lan Berg er politisk leder for.

Omfanget av mislighold er uten sidestykke. Det har rett og slett gått utover alle støvleskaft. Er det noen voksne på jobb i byrådskontorene?

NRK i førersetet

I en slik situasjon blir selv «venner» av byrådet fortørnet. Nå reagerer også pressefolk og medier som ellers strekker seg langt i å overse og bagatellisere feil begått av de rødgrønne.

Det sier eksempelvis sitt at det er NRK som har tatt føringen i å grave i denne gjørma. Da vet man det er alvorlige ting det dreier seg om. Riktignok sørget man for å vente med råkjøret til etter at valget var vel i havn for de rødgrønne i Oslo. Man ville jo ikke risikere at de blå vant, det skulle tatt seg om NRK bidro til noe slikt.

Men nå er slike hensyn ute av verden, og både NRK og andre medier kjører hardt mot de stadig flere feilskjær som avsløres i det rødgrønne byrådet.

NRK opplyser at nå vil kommunerevisjonen undersøke alle etatene i byrådsavdelingen for miljø og samferdsel i Oslo, det vil si etater Lan Berg har ansvar for. Ikke akkurat noe godt skussmål for hennes ledergjerning.

Dette er en temmelig alvorlig affære, og realitetene i det hele har muligens begynt å gå opp for Lan Berg også. Det er ikke så ofte vi ser det velkjente smilet i mediene om dagen.

Det å styre Oslo krevde visst litt mer enn å kjøpe inn festlige utemøbler og fjerne parkeringsplasser for innbyggerne. Man hadde et visst ansvar også.

Det siste i saken er at også Oslos helseetat i massiv grad er preget av samme type lovbrudd. Her har Tone Tellevik Dahl (AP) byrådsansvaret.  Også hun har åpenbart tatt på seg sko som er noen nummer for store for henne.

Aftenposten henger seg på

Til og med Aftenposten har uvant nok hevet røsten mot de rødgrønne. Som tradisjonell osloavis kjenner nok Aftenposten et spesielt ansvar for å dekke et bortimot et historisk sammenbrudd i styringen av byen.

I Dagsrevyen fredag denne uken fikk vi derfor oppleve noe ganske unikt: NRK intervjuet en Aftenposten-journalist om det rødgrønne kaoset i byen. Man måtte nesten gni seg i øynene.

Det var NRKs nyhetsanker Tom Nilssen som intervjuet Aftenposten-journalist Andreas Sletholm om utviklingen i skandalen.

«Så mange lovbrudd over tid, på en lov som er så viktig for venstresiden, er selvsagt alvorlig», sier Sletholm.

Han påpeker også at byrådsleder Raymond Johansen tidligere, i den såkalte Veireno-saken, har vært tydelig på at det er nulltoleranse for å bryte denne loven, en lov de nå selv har brutt til de grader.

Sletholm kritiserer at de politiske lederne, som Berg (MDG) og Tellevik (AP), har forsøkt å skyve ansvaret over på folk lenger ned i etatene. Dette til tross for at de utmerket godt vet at de selv har det øverste ansvar. Den type ansvarsfraskrivelse er det motsatte av hva de fleste forbinder med gode ledere.

Hvilke hoder må rulle? 

Avslutningsvis er Sletholm inne på det mange nå spør seg om: Hva med konsekvensene for folkevalgte som så grovt har feilet i sine tillitsverv?

«Det er et spørsmål om hoder skal rulle. Hvis det skjer, er det klart at det må skje på politisk nivå,» sier Andreas Sletholm.

Han advarer dermed mot ideer eksempelvis Lan Berg måtte få om å forsøke å redde sitt eget skinn ved å sparke sine underordnede.

Det øverste ansvaret for den samlede miseren i alle etatene ligger likevel hos én person: Nemlig byrådsleder Raymond Johansen (AP). Han har til nå vært påfallende fraværende i denne saken (noe enkelte mener han har for vane i et ganske stort antall viktige saker).

Men nå ville han gi en uttalelse, og noen av byens innbyggere ble muligens beroliget da han kunne forsikre om at:

«det er igangsatt en undersøkelse…for å få en god oversikt».

Flott, a gitt! Kanskje samme type undersøkelse han igangsatte omkring sin brors rolle i den famøse omsorgsbyggsaken?

En del andre ville trolig sett det som mer naturlig om Raymond Johansen nå erklærte at han som øverste ansvarlig for en slik formidabel skandale valgte å forlate posten som byrådsleder.

Men Oslo må tydeligvis leve med denne ledelsen helt frem til kommunevalget i 2023.

Man kan bare undre seg på hva som vil dukke opp av nye avsløringer fremover.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.