Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Av ukjente grunner har MDG-byråd Lan Bergs posisjon nærmest vært fredet i norske medier. Dette til tross for at hun har ansvaret for tusenvis av lovbrudd i Oslo kommune. Men nå begynner hun for alvor å få det hett om ørene. Kravene om hennes avgang høres. Hvor lenge kan hun klore seg  fast?

De siste månedene har det blitt avdekket et nesten ubegripelig høyt antall lovbrudd i Oslo kommune. Store medier som NRK og VG har vært med på å få tall og fakta på bordet, hvilket er prisverdig. Det  danner seg et bilde av et rødgrønt byråd som er fullstendig ute av kontroll og uten styringsevne.

(NB! Saken er oppdatert per 20.12, etter melding om Lan Bergs svangerskapspermisjon. Se nederst.)

Man må nesten klype seg i armen for å tro at en slik gjennomført inkompetanse kan finnes på et såpass høyt politisk nivå. Dette dreier seg om styringen av landets hovedstad, og ikke om en pølsebod i en bakgate.

Men om de store mediene har vist betydelig engasjement for å belyse saken og dens grelle realiteter, har de vært langt mindre interesserte i å bidra til at dette får de konsekvenser som bør være nokså åpenbare: Nemlig at de ansvarlige for det grenseløse surret fratrer sine stillinger.  I første rekke handler dette om MDGs byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg.

Hun og hun alene har det øverste ansvar for etaten der dette har foregått.

Man kan jo spekulere i årsakene til at mediene så åpenlyst har kviet seg for å kreve hennes avgang. Det har knapt vært nevnt som et alternativ.

Hvis det hadde handlet om en hvilken som helst borgerlig politiker, ville mediedrevet og presset for å fremtvinge en avgang vært massivt. Ja, trolig også om det involverte en politiker fra Arbeiderpartiet. Man har vært påfallende «snille» mot MDGs unge stjerne.

Nå ser det imidlertid ut til å være slutt på fredningstiden. Silkehanskene legges omsider bort. I en større artikkel i Nettavisen er kravet formulert så tydelig som det vel er mulig:

«Gå av, Lan Marie!»

 Det er Kjell-Magne Rystad i Nettavisen som tar bladet fra munnen, og sier det mange antagelig har tenkt en stund:

«Etter å ha forsøkt å skjule omfattende lovbrudd i lang tid har Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg neppe annet å gjøre enn å gå av.»

Dette begrunnes ytterligere:

«Miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, som for tiden er sykmeldt, er nå under knallhardt press for sin håndtering av omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten (EGE). Ny informasjon som kommer frem, viser at saken er enda mer alvorlig enn vi hittil har visst.»

Lenger ute i artikkelen oppsummeres det hele slik:

«Hun har ikke vist særlig interesse for å rydde opp i lovbruddene, men har tvert imot gjort det hun har kunnet for å skjule dem for offentligheten. At dette har skjedd over et kommunevalg gjør selvsagt saken enda mer alvorlig. Velgerne har blitt holdt for narr.»

Det antydes med andre ord at Lan Bergs spill har bidratt til å skjule fakta som kunne vært sentrale i valget i høst. MDG gjorde et brakvalg i Oslo, med hele 15,3 % av stemmene. Hvor mye ville partiet fått om velgerne visste at deres frontfigur var dypt involvert i en slik skandale?

Et krav om omvalg ville faktisk ikke vært urimelig, slik denne saken står nå.

Enda mer interessant er det når Nettavisen tar for seg hvordan Arbeiderpartiets leder Raymond Johansen velger å forholde seg til denne saken. Han forsvarer nemlig Lan Marie Berg fullt ut, uten antydning til kritikk. Man tror knapt det man ser.

Nettavisen resonnerer om hvordan dette ville blitt håndtert hvis det var snakk om en statsråd i regjeringen:

«En statsråd ville aldri ha overlevd noe slikt som dette i Stortinget. Selv med en flertallsregjering ville ikke en statsminister engang forsøkt å holde sin hånd over en minister som hadde opptrådt på den måten Lan Marie Berg har gjort», skriver Nettavisen.

Med en slik passiv og uansvarlig holdning i denne affæren, viser Raymond Johansen at heller ikke han er voksen for jobben han har påtatt seg. Han velger å stå last og brast med Berg. De er dermed sammen om misforholdene.

Det naturlige er da at hun tar ham med seg i det politiske fallet hun mest sannsynlig går i møte.

Nesten uansett hvem som i så fall vil tre inn i Johansen og Bergs roller, er det nesten ikke mulig å forestille seg at Oslo kan få et mindre kompetent styre enn det byen har i dag.

Oslo opplever et historisk lavmål i sin politiske historie.

Oppdatert per 20.12:

Det meldes i dag at Lan Marie Berg går ut i svangerskapspermisjon frem til 2. juni 2020. Arild Hermstad trer inn i stillingen som MDGs byråd for miljø og samferdsel i mellomtiden.  Det er Dagbladet som opplyser dette i en artikkel fredag formiddag.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂