(Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Det har stormet rundt MDGs samferdselsbyråd Lan Berg. Avsløringene av tusenvis av lovbrudd og komplett kaos har hopet seg opp i hennes etater. Inkompetansen synes uten ende. Likevel er hun fortsatt i jobben da Oslos nye byråd  ble presentert onsdag denne uken.

Noe av det som kjennetegner seriøse politikere i et godt fungerende demokrati, er at man lytter til folket, tar signaler på alvor og at man lar overtramp og feil blant folkevalgte få konsekvenser. Man søker å opprettholde tilliten mellom velgere og de valgte.

Dessverre er det lite som tyder på at byrådsleder Raymond Johansen og hans rødgrønne flokk lytter til eller bryr seg om hva som skjer i den byen de er satt til å styre. De turer frem med en arroganse og en selvgodhet det neppe er sett maken til i nyere norsk politikk.

Til tross for at medier som NRK, VG, Aftenposten og andre nærmest har stått i kø for å avdekke og publisere stadig nye lovbrudd i Oslo Kommune, ser ikke dette ut til å ha fått noen følger for den ansvarlige byråd: Lan Berg fra MDG.

Avsløringene har bare blitt større og større, og mer og mer pinlige. Ikke bare for byråd Berg selv, men også for hele det øvrige byrådet. Hennes «innsats» er nå blitt en belastning, et blylodd for byrådets samlede troverdighet. Det er et sørgelig skue.

Det toppet seg da NRK for noen dager siden viste et par år gamle TV-klipp der Lan Berg er oppbrakt over at andre brøt  arbeidsmiljøloven i tiden før hun fikk ansvar for virksomheten.

I videoen fra 2017, gjengitt på NRK.no, kan man høre Berg kommentere situasjonen slik:

«Sånn skal det ikke være å jobbe for Oslo kommune. Jeg blir fly forbanna når jeg hører at et selskap bryter arbeidsmiljøloven gang på gang.»

Berg hadde enda mer å si om saken den gang, blant annet til Dagbladet:

«Jeg kan love renovatørene at Oslo kommune ikke tolererer brudd på arbeidsmiljøloven, vi er ikke et selskap som systematisk bryter arbeidsmiljøloven», uttalte Berg til Dagbladet.

Siden har det altså forekommet tusenvis og atter tusenvis av nye brudd på samme regelverk, men denne gangen med Lan Berg som ansvarlig for det hele.

Er det overhodet mulig å dumme seg mer ut som politiker?

Er det folkets tur til å bli «fly forbanna» nå? Skal velgerne rope ut at de har fått mer enn nok av dette? Er det tid for gule vester?

Den som satt med øverste ansvar for tilsvarende lovbrudd i selskapet Veireno, direktør Jonny Enger, ble dømt til 9 måneders fengsel for sin befatning med saken. Det vil i praksis si at han ble dømt for å lede en bedrift som opptrådte i strid med loven.

Lan Berg har ledet en virksomhet som har opptrådt i strid med den samme loven. Men hun slipper ikke bare straff for samme forhold. Hun blir i stedet «belønnet» med en ny periode som ansvarlig byråd.  Man må neste klype seg i armen for å tro at dette virkelig skjer i en rettsstat. Hvor pill råttent kan det bli?

Slikt skaper ikke tillit til politikerne, for å si det forsiktig. Det gir tvert imot grobunn for en gryende, massiv politikerforakt som er skadelig for hele demokratiet. Det er rett og slett en stor provokasjon overfor velgerne.

Tidligere Veireno-direktør Jonny Enger har naturligvis fått med seg denne grove forskjellsbehandlingen. Ikke minst har han reagert på det megetsigende klippet av Lan Bergs uttalelser fra 2017, og til NRK sier han:

«Det må nok være veldig pinlig for henne i dag, å se seg selv stå å si det der», sier Enger.

Også byrådslederen har flere ganger kommentert de mange lovbruddene, og ifølge NRK sier Raymond Johansen at

«byrådet tar bruddene på arbeidsmiljøloven svært alvorlig».

Tar alvorlig? Vel, det hadde han sjansen til å bevise at han virkelig mente, da han for kort tid siden satte sammen et nytt byråd.

Men, nei. Det viste seg å være tomt prat fra byrådslederen. Han ser ikke ut til å bry seg det minste om brudd på arbeidsmiljøloven. Til tross for de tusenvis av avdekkede misforhold og den åpenbart manglende evnen til å lede etaten, har Lan Berg fortsatt Raymond Johansens tillit.

Det er vanskelig å tenke seg at hun har tillit hos særlig mange andre.

Tilstandene i Oslo Rådhus minner mer og mer om en eneste, stor skandale.

 

Kjøp Kjell Skartveits nye bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂