Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Tone Ims Larssen vil politianmelde byråd Lan Marie Berg (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for hundretusener av brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

Ims Larssen, som er fylkesleder i Oslo Frp anmelder byråd Berg og byrådsleder Johansen for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune gjennom flere år.

– Jeg vil levere anmeldelsen til Oslo politidistrikt lørdag. Berg og Johansen anmeldes for hundretusener av brudd på arbeidsmiljøloven fra 2016 til i dag, sier Tone Ims Larssen til Document.

Byrådsleder Johansen avfeier anmeldelsen som et forsøk på skape oppmerksomhet og omtale. Byrådslederen svarer på vegne av Berg, som er i permisjon, skriver Dagbladet, som først omtalte saken.

– Det er ikke lenge siden Carl I. Hagen og Frp politianmeldte en av våre byråder i en annen sak. Sånn sett er det ikke så overraskende at Frp vil bruke enda mer av politiets ressurser på å anmelde kollegaer i politikken, uttaler Johansen til Dagbladet.

Det har vært rapportert om opptil 250 000 brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

Kommunerevisjonen leverte i januar en rapport som bekreftet at miljøbyråden og helsebyråden har hatt for dårlig kontroll med brudd på arbeidsmiljøloven.

Både Lan Marie Berg og daværende helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) fikk kritikk i rapporten, meldte NRK.

Kommunerevisjonen påpekte at det er det enhver byråds ansvar å sikre god internkontroll på HMS-området, og bekreftet at byråd Lan Marie Berg mottok detaljert informasjon om lovbrudd fra sin etat allerede i februar – informasjon hun holdt skjult for bystyret, Arbeidstilsynet og pressen:

«Konstituert etatsdirektør oversendte 13. februar 2019 et notat med oversikt over antall brudd på arbeidsmiljøloven i 2017 og 2018 som var avdekket i etatens kontroll. Totalt var det avdekket 730 brudd».

I anmeldelsen viser Larssen til tidligere daglig leder i Veireno, Johnny Enger, som i Høyesterett denne uken ble dømt for brudd på arbeidsmiljøloven under søppelkrisa i Oslo i 2017. Straffen ble 120 dagers fengsel for 1080 brudd på arbeidsmiljøloven.

I lys av dommen mot Enger forstår ikke Ims Larsen hvorfor lovbruddene ikke får konsekvenser for Berg og Johansen, som sitter med det øverste politiske ansvaret.

– Jeg mener at Berg må politietterforskes på lik linje med den tidligere Veireno-sjefen for å avdekke hvilke konsekvenser bruddene har hatt for personene det gjelder.

Byrådsleder Johansen reagerer på at Larssen «setter likhetstegn mellom Veireno og Oslo kommune».

– Veireno drev med det Høyesterett i dommen sier er «omfattende», «bevisste», «forsettlige» og «systematiske» overtredelser av arbeidstidsbestemmelsene, sier Johansen til Dagbladet.

Etter høyesterettsdommen pekte Engers forsvarer John Christian Elden på politikerne:

– Slik den formulerer seg, sitter toppledelsen i Oslo kommune i store problemer, siden den er advart.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.