Byrådsleder i Oslo kommune Raymond Johansen og byråd Lan Marie Berg har begge ansvar for en etat med massive brudd på arbeidsmiljøloven. Men får det noen konsekvenser for dem, slik det har fått for Jonny Enger i Veireno? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Veireno-leder Jonny Enger er dømt til 120 dagers fengsel for selskapets brudd på arbeidsmiljøloven under søppelkrisen i Oslo i 2017. Mange spør seg hva som vil skje med de rødgrønne politikerne som har ansvar for minst like grove brudd på samme lov? De slipper kanskje unna?

Dommen ble avsagt i Høyesterett og henger sammen med den sviktende avfallshåndteringen i Vestfold og Oslo i perioden 2015 til 2017. Enger er dømt for totalt 1080 brudd på arbeidsmiljøloven – 500 brudd i Vestfold og 580 brudd på oppdrag for Oslo kommune.

Dette er ikke lovbrudd Enger selv har begått. Han er dømt for å ha sittet som toppleder i et selskap der dette fikk foregå. Han må svare for manglende kontroll og styring med Veirenos forhold. Slik er loven i denne typen saker.

Loke og Tor

I denne forbindelse oppstår naturlig nok spørsmålet:

Hva med det rødgrønne byrådet i Oslo, og deres minst like grove brudd på samme lov, kort tid senere? Skal de ansvarlige der dømmes til samme straff? Vil det store omfanget av deres lovbrudd gi en enda sterkere straffereaksjon?

Eller skal de rett og slett gå helt fri, uten noen form for rettslig oppgjør?

De er jo tross alt rødgrønne politikere og har mange venner blant journalistene. Da kan man kanskje ikke dømmes for noe slikt? Eller?

Hvordan skal dette egentlig fungere i en rettsstat? Det ser faktisk ut til å være uklart.

Under det rødgrønne byrådets ledelse har det forekommet et nesten vanvittig antall lovbrudd av samme type som Enger nå er dømt for.

Aftenposten tallfester det til «over 15 000» som samferdselsbyråd Lan Berg (MDG) har ansvaret for, et ansvar som også påhviler hennes sjef, den påfallende usynlige byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Lovbruddene fordeler seg slik:

«Det har vært 6616 lovbrudd i Brann- og redningsetaten, fra januar 2016 til september 2019.

Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har sendt NRK en oversikt som viser at arbeidsmiljøloven er blitt brutt 5616 ganger siden 2016.

Det har vært 3099 lovbrudd i Bymiljøetaten fra 2017 til og med september 2019, kommer det frem i en oversikt fra etaten.

Klimaetaten har også sendt NRK en oversikt som viser at det har vært 277 lovbrudd i perioden juni 2018 til september i år.» (Aftenposten)

Tallene er rett og slett sjokkerende, og går Jonny Engers nå pådømte overtredelser en høy gang.

Men så langt er det ikke tatt ut noen form for siktelse eller tiltale mot de ansvarlige i byrådet. Fra politiets side er det heller ikke gitt uttrykk for at dette vil skje.

Dette er selvsagt uakseptabelt.

Her må det forventes at myndighetene praktiserer likhet for loven. Dét er et bærende prinsipp i vårt samfunn, noe det burde være unødvendig å minne politi og påtalemakt om.

Når man først har valgt å tiltale og dømme Johnny Enger for tilsvarende forhold, er det en selvfølge at samme prosess gjennomføres mot de ansvarlige byrådspolitikerne.

Noe annet vil være fullstendig skandaløst. Det vil rokke ved hele samfunnskontrakten og den grunnleggende tilliten mellom befolkning og makthavere.

Påtalemakten har faktisk ikke noe annet valg enn å sette i verk etterforskning og ta ut siktelser. Alternativet er å signalisere at vårt land er blitt den typen rettslig dysfunksjonell og forskjellsbehandlende bananrepublikk nåværende rødgrønne byråd og deres venner ser ut til å ønske seg.

Tilstandene under det rødgrønne byrådet i Oslo er rett og slett svært kritikkverdige, for å uttrykke det forsiktig.

Det lukter i dag ille av Oslo rådhus. Det er pinlig at landets hovedstad skal styres av et så uverdig byråd.

Den ansvarlige byråd Lan Berg ble beleilig nok sykmeldt da saken var i ferd med å tårne seg opp, en sykmelding som sømløst gikk over i svangerskapspermisjon. Hun har for alle praktiske formål løpt og gjemt seg under en stein.

Berg anser seg kanskje som reddet av gongongen? Ute av øye, ute av sinn?

Det er å håpe at de ansvarlige instanser sørger for å sette skapet på plass og redde stumpene av befolkningens tillit til rettsstaten.

Ikke minst må de store mediene bidra til at så skjer. Mange har allerede stusset over hvor lite engasjement landets største redaksjoner viser i saken. De er oppsiktsvekkende passive; de graverende forholdene i Oslo dekkes på sparebluss.

Det er litt for åpenlyst at dette ikke er noe de «brenner etter» å skrive om.

En kan bare forestille seg hvilken rasende mediedekning vi ville fått om et borgerlig byråd hadde ansvaret for en slik serie av lovbrudd.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.