Venstres Hallstein Bjercke reagerer på de rødgrønnes pengebruk i Oslo, som han mener er uten fornuftig grunnlag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

De rødgrønnes pengebruk i Oslo er et stadig mer betent tema. På det ene området etter det andre kommer det kritikk for uklok bruk av fellesskapets penger. Nå er det i barnehagesektoren millionene fosser ut.

Document har flere ganger tatt opp hvordan det rødgrønne byrådet (Sp, SV, MDG) strør om seg med folkets penger i Oslo. Kritikken har tidvis haglet mot byrådet, og det er brukt ord som pengesløsing og uansvarlighet.

I sommer skrev Document om at også medier som ellers er velvillig innstilt overfor de rødgrønne, nå har begynt å reagere på kommentatorplass. Aftenposten er ett eksempel:

Det er Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm som tar opp saken.  I et innlegg gir han det rødgrønne byrådet det glatte lag for håndteringen av hovedstadens økonomi.

Slettholm ramset da opp den ene nokså graverende saken etter den andre. Hver enkelt sak ville etter manges mening kvalifisert til høringer og krav om avgang for de ansvarlige:

Ifølge Slettholm er summene så store og overskridelsene så massive at det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Men målt i penger blekner etter hans syn alle de andre skandalene mot reservevannforsyningssprekken. Document har omtalt denne vannforsyningssaken her .

Men det virker som om ingen kritikk nytter, det rødgrønne byrådet bare fortsetter:

Nå har altså denne pengebruken inntatt Oslos barnehagesektor. Document omtalte tidligere i dag hvordan det rødgrønne byrådet har brukt nesten 600 millioner kroner på å «kommunalisere» ti private barnehager.

Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke, sier han er rystet over pengebruken.

– Disse barnehagene fungerte godt i privat drift. Dette er ødsling av kommunens ressurser kun med ideologi som begrunnelse, sier Bjercke.

Hallstein Bjercke (V) kaller dette «planøkonomi i sin reneste form». Det er den typen økonomi man ellers finner i mislykkede og kollapsede sosialistiske stater som Venezuela.

Samtidig fortsetter storstilt utbygging av sykkelfelter i byen til enorme pengebeløp, på måter som virker stadig mindre gjennomtenkt. Document kommer tilbake med mer om dette.

Finansmannen og samfunnskommentatoren Jan P. Sissener har også gjentatte ganger gått hardt ut mot det han ser som nærmest totalt vanstyre i hovedstadens økonomi.

Dette toppet seg da han senest nå i oktober fyrte av en knallhard salve mot det som foregår, og han gir byrådsleder Raymond Johansen (Ap) et tungt ansvar.

Ifølge Sissener er Oslos økonomi rett og slett i ferd med å «kjøres i grøfta»:

Med så dårlig styring som kommunen åpenbart har nå, er dette dømt til å gå galt. Kommuneøkonomien er på vei utfor stupet, skrev Sissener, og påpekte blant annet at «gjelden er ute av kontroll».

Dette er usedvanlig sterke ord fra en økonomiekspert.

Situasjonen minner på mange måter om NRK-serien der man eksperimenterer med å la familiens lett uansvarlige tenåring få ansvar for familiens økonomi en periode, for å se hvor ille det kan gå.

Men i motsetning til dette programmet er det i Oslo ingen ansvarlig voksen som kommer inn fra sidelinjen og rydde opp før det hele har gått fullstendig over styr.

Document har tidligere etterlyst at Riksrevisjonen kommer på banen og tar et overordnet ansvar for hovedstadens stadig mer urovekkende økonomi.

Les også:

Pengesløsingen i det rødgrønne Oslo: Mye, mye verre enn du trodde

En bok som gjør sterkt inntrykk:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.