Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) får det ikke helt til om dagen. Ikke bare er hans eget parti så å si i fritt fall på meningsmålingene. Nå taper han også den ene viktige avstemningen etter den andre i bystyret.

Det er kanskje ikke så lett å få øye på hva Raymond Johansen har utrettet etter snart fire år som byrådsleder i Oslo.

For folk i Oslo har denne perioden i størst grad vært preget av rabiate tiltak fra det stadig mer ekstremistiske partiet MDG. Det har handlet om rasering av tusenvis av parkeringsplasser, bygging unødvendige sykkelfelter rundt om i byen, maling av prikker og striper i asfalten til pynt, uforståelige investeringer i utemøbler og andre absurde installasjoner. (Mye av de nevnte utemøbler etc. er nå fjernet og plassert på ukjent sted, som grelle monumenter over økonomisk vanstyre i Oslo kommune.)

Milliarder av kroner er sløst bort. Oslo har i dag større gjeld enn noensinne, noe byens innbyggere kan komme til å slite med i årtier fremover. Til manges forundring har dette ikke ført til noe massivt krav i pressen om offentlig granskning av det rødgrønne byrådets økonomistyring.

Den usynlige mann

Men hva med Raymond Johansen? Hvor er han oppi dette? Hva har han bedrevet tiden med som byrådsleder, bortsett fra å sitte passivt og se på at det uansvarlige MDG leker seg med milliarder av fellesskapets penger? Det er det sannelig ikke godt å vite. Han har i lange perioder nærmest virket usynlig.

Av og til har han så dukket opp i pressen med «rasende svar» på kritikk mot byrådet. Hans evne til å bli usedvanlig lett fornærmet og snurt er kanskje den av hans egenskaper som politiker det har vært lettest å få øye på de senere år.

Når antallet tilfeller av ungdomsvold, bilbranner, knivstikking og annen kriminalitet tidvis har toppet seg i Oslo, har Johansen også vært ute i pressen og forsikret om hvor «trygt» det er i byen.

Han har også ledet et byråd involvert i et par saker som har tæret kraftig på velgernes tillit. Det dreier seg som den såkalte boligbyggsaken, her omtalt i Dagsavisen, og den ikke særlig mindre pinlige omsorgsbyggsaken, her omtalt av NRK.

Sommersmell nr. 1: Sur tunnelsmell

Som om ikke alt dette var nok som en oppsummering av fire år som byrådsleder for Raymond Johansen, gikk han nylig på enda noen smeller som neppe fikk opp humøret i særlig grad.

Denne onsdagen tapte han en viktig sak om utbygging av tunnel under Røa i Oslo. Denne utbyggingen har vært etterlengtet av beboerne i denne delen av Oslo, og skal i stor grad finansieres med bompenger.

Men Raymond Johansen er alt annet enn «hele Oslos leder», og er ikke synderlig opptatt av Oslo Vest-beboernes ve og vel. Derfor ville han bruke bompengene på andre ting, og helst droppe tunnelen. Han ville ifølge Dagbladet heller «fortsette de store investeringene i kollektivtrafikken og sykkelveinettet…». Flere sykkelfelter, altså.

Dessverre for ham var det det stemning i Oslo bystyre for å bygge tunnel, og Raymond Johansen måtte motstrebende snu i saken. Det kan ikke beskrives som annet enn et surt nederlag for byrådslederen.

Sommersmell nr. 2: Kjipt festkutt

Som følge av de store investeringene i «miljøtiltak» klarte Oslo å sikre seg tittelen Europas Miljøhovedstad 2019. Mange mener dette er en «kjøpt» tulletittel uten verdi for andre enn en klikk rødgrønne politikere i Oslo rådhus.

I forbindelse med denne «kåringen» ville så byrådsleder Raymond Johansens og hans allierte fra MDG og SV feire det hele med en skikkelig markering. Ja, her skulle det ikke spares på noe, i en by som er i ferd med å knele av gjeld. Hele 118 millioner kroner var tenkt svidd av på byrådets «feiring» av seg selv.

Dessverre, igjen, for Raymond Johansen ville ikke bystyret i Oslo være med på denne planen. I hvert fall ikke i den utstrekning han hadde forestilt seg. Selv byrådets ellers lojale støttespiller Rødt syntes dette ble for drøyt, og stemte denne onsdagen sammen med de borgerlige for å redusere pengebruken til feiringen med 25 millioner kroner.

Dermed skal det nå ikke lenger svis av 118 millioner kroner på dette, men i stedet 93 millioner.

Ifølge nyhetsavisen Ja til bilen mener Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg dette er «vanvittig pengebruk», mens FrPs Aina Stenersen ville kutte ut hele påfunnet.

93 millioner kroner er jo heller ikke småpenger, og holder antagelig til at alle medlemmene i byrådet kan kjøpe seg noen fine klovnehatter?

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.