Nytt

Nye amerikanske presidenter blir målt etter 100 dager ved makten. Det har også vært vanlig her i landet å gi nye regjeringer en viss fredningstid. Erna Solbergs regjering derimot fikk ingen fredningstid – tvert imot. Vi fikk ny regjering onsdag 16.10 og samme kveld fikk vi bekreftet helt på tampen av Dagsnytt 18 at fredningstid nå er blitt en uting. Dessuten fikk vi et ærlig innblikk i journalisters skandale-jakt da programleder Anne Grosvold spurte VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen om man kunne forvente noe oppsiktsvekkende i løpet av kvelden. I Dagsnytt 18 skjedde alt i en svært jovial tone som seg hør og bør kolleger imellom i et varmt NRK-studio. Grosvold og Skarsbø Moen lo godt da de kunne forsikre lytterne om at den nye regjeringen nå er i gang, og at journalistene må gå løs. Grosvolds replikker i kursiv

Hvor lang fredningstid er det rimelig at den nye regjeringen får, Skarsbø Moen?
Nei, skal vi ha fredningstid for regjeringen? (Skarsbø Moen klarer ikke å fullføre setningen før både hun og programleder Grosvold buser ut i latter)
Jeg synes vel sånne ting er en uting. Nei, har man tatt over makta så er man i gang, så da må journalistene gå løs. (ny latter fra Skarsbø Moen)
Det er ikke så at man venter nå i tre uker til…?
Nei, det tror jeg ikke vi gjør, nei
Nei, da er vel dere i gang allerede.
Absolutt
Kan vi vente noe oppsiktsvekkende i løpet av kvelden? (ny latter fra Skarsbø Moen)
Jeg har ikke noe på gang som jeg vet om i alle fall, men det skal en aldri se bort ifra at det fins.

Magnus Takvam konkluderte sendingen med at det er dags for et par dagers pause nå.

Tror de fleste synes det er greit med en kort liten pause nå etter at valgkampen er ferdig, og vi har fått disse folkene på plass. Så får vi ta et par dagers pause til vi ser på budsjett…

Pausen kom ikke. Kritikken er non-stop. Tidligere kronikker og sitater hentes fram, til og med granskes statsrådenes indre tanker og sjeleliv. Det er aldeles utrolig. En av dem som har blitt sitert mest er vår nye barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP). Det meste av det Horne siteres på er sunn fornuft, men som alle vet så har den absolutte fornuft avgått ved døden for lenge, lenge siden i kongeriket. Ett av sitatene fra Horne som er blitt trukket frem er noe hun sa til Aftenbladet i 2009

Voldtektene i Stavanger kommer som en følge av regjeringens innvandringspolitikk. Det er et paradoks at mens halve regjeringen jobber for likestilling, jobber den andre halvparten med å hente menn fra middelalderkulturer til Norge. Resultatet gagner definitivt ikke norske kvinner

Dette er tanker mange nordmenn har. Innvandringspolitikken har dessverre ført til mer kriminalitet og flere voldtekter, kvinner er ikke engang trygg i drosjen lenger. Mener noen at denne utviklingen gagner norske kvinner?

NRK dagsnytt kunne i dag (18.10) melde at stormen rundt Solveig Horne også har nådd Sverige. Tenk det! Nådd Sverige, altså! Ikke rart NRK fant det nødvendig å lage en ny sak om Horne og slik fikk gjentatt enda en gang hennes tidligere uttalelser om innvandring og eventyr om homofile i barnehagen.

Når så vi sist at en nyutnevnt statsråd møtte til TV-debatt første dag på jobb? Det måtte Sylvi Listhaug (FrP), vår nye landbruksminister. Debatten på NRK1 17.10. fikk en komikkens skjær over seg da de som har sittet med flertallsmakt de siste åtte år ikke tok selvkritikk på noe som helst, men i stedet gjøv løs på en nyutnevnt minister som ikke har rukket å gjøre noe som helst ennå. Den unge statsråden møtte kritikken med et vakkert smil og en ro som er en odelsjente verdig. Karin Andersen (SV) var urolig over Listhaugs innerste mening og om Listhaugs hjerte er hvor det skal være. Denne trangen til sjelegransking ble fulgt opp av Bård Vegar Solhjell (SV) på NRKs morgensendinger dagen etter. Han var bekymret for hvilke verdier Solveig Horne bærer i seg, og mener mange i Frp har verdier som ikke tåler dagens lys. En av de første tydelige resultater av regjeringsskiftet, er dermed at landets sentrale sosialister avslører seg som tankepoliti.

Journalister har dessuten gjentatt gang på gang at Sylvi Listhaug ikke vil svare på om hun fortsatt er usikker på om klimaendringene er menneskeskapte. Damen har nemlig tillat seg å tvile. Og det vil man ikke ha noe av. Her skal man marsjere i takt, tenke det samme og hylle konsensus. Toleranse og mangfold er tross alt ikke for alle.