Sylvi Listhaug er tilbake som minister i regjeringen. Da stiger stemningen i NRK. Hurra, nå kan vi filleriste henne igjen, dere!

Samme dag som Siv Jensen offentliggjorde at Sylvi Listhaug ble eldre- og folkehelseminister, var NRKs Dagsnytt 18 i gang med sin tidligere favorittøvelse: giftige stikk mot nettopp Listhaug.

Dagsnytt 18 til stormangrep!

Det ble NRK-journalist Gry Veiby som fikk æren av å lede første sending i Dagsnytt 18-studioet med nybakt eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug i forhørsstolen. For det var nettopp forhør det skulle bli. Gry Veiby boblet av iver etter å vise at hun hører med på «A-laget» av venstrevridde NRK-journalister som makter å «ta» Listhaug. For det er jo noe helt eget med Listhaug, hun er og blir venstresidens hatobjekt nr. 1.

Ikke uventet ble første intervju i runde 2 av NRKs Listhaug-journalistikk en utmattende affære, med avbrytelser og monomane gjentakelser av negativt ladede spørsmål/anklager.

Men aller først i sendingen ble partileder Siv Jensen intervjuet. For det pågikk tross alt et landsmøte i FrP denne helgen. Det ble, som man kunne forvente, noen ensidig kritiske spørsmål om hvilke problemer FrP har, hvor laber stemning det vel må være på landsmøtet, hvor dårlig det vil gå ved valget til høsten, de forskjellige personsalsakene osv. Deretter ble Jensen forsøkt satt til veggs i forbindelse med utnevnelsen av Sylvi Listhaug. Gry Veiby hadde særlig pugget på ett spørsmål:

Hva sier du til dem som mener at Listhaug kan virke mer splittende enn forsonende?

Siv Jensen forklarer at Listhaug er en engasjert politiker som nå har fått et nytt ansvarsområde, og at eldreomsorg er en hjertesak for henne. Viktige grep er på trappene innen eldreomsorgen; det handler om mat og mye mer.

Veiby er ikke interessert i noe av dette, og avbryter:

Men hva sier du til dem som mener at Listhaug kan virke mer splittende enn forsonende?

Jensen svarer at det er ulike meninger om de fleste politikere.

Veiby avbryter igjen, og lurer på om Listhaug «kan ha noe å gå på» når det gjelder det å være splittende. Jensen parerer nok en gang, nå synlig irritert av dette tøvet. Hun tenker kanskje sitt om formatet på journalisten hun her møter.

Neste spørsmål handler om at Knut Arild Hareide sier at Listhaug ikke er tilliten verdig, og hva mener Jensen om dét? Siv Jensen avfeier dette siste nokså elegant ved å vise til at Hareide tidligere har sagt at Listhaug sikkert kan passe i en annen ministerrolle enn justisminister, og det har hun fått nå. Gry Veiby så ikke den komme.

Listhaug rir av skitt-stormen

Deretter er det tid for rosinen i pølsa, intervjuet med Sylvi Listhaug selv. Gry Veiby er ikke videre nysgjerrig på hvordan Listhaug har tenkt å løfte eldreomsorgen og folkehelsen. I stedet blir det fokus på hvilke feil Listhaug kan ha begått tidligere, blant annet da hun var eldrebyråd i Oslo kommune, hva sier hun til kritikken fra politikere som Hareide og Grøvan fra KrF, hva med at hun «setter grupper opp mot hverandre», og ikke minst bringes atter temaet «splittende politiker» opp.

Listhaugs tålmodige forsøk på å gjøre rede for sine mål som minister for eldre og folkehelse avbrytes stadig med spørsmålet:

… men hva sier du til dem som mener at du virker mer splittende enn forsonende?

Veiby fremstår mer og mer som en programmert robot, idet hun stadig messer ut den ene setningen hun selv tydeligvis oppfatter som genial.

Så er det takk til Listhaug, som imponerende nok har bevart roen gjennom stormen av avbrytelser og gjentatte, irrelevante spørsmål. Faktisk klarte hun å få frem en del tanker og planer knyttet til sin nye ministerpost.

Neste brikke NRK trekker inn i spillet for å nedsnakke Listhaug, er KrF-veteran Grøvan. Det Veiby ønsker at han skal bidra med, er å fortelle om hvor dårlig stemning dette kan ha ført til i KrF, og om Grøvan er enig med Hareide i at Listhaug ikke fortjener tillit osv. Også her skal det graves etter skitt. Men Grøvan er en ringrev og lar seg ikke lure i bakhold. Summa summarum blir det neppe særlige sure miner mellom KrF og regjeringspartnerne som følge av dette intervjuet, slik Veiby og NRK nok hadde ønsket.

Ja, hva fikk seerne ut av dette?

Det som var mest interessant med denne sendingen, var å registrere hvordan aggresjonen mot Listhaug var på plass i fullt monn hos NRK, fra hennes første opptreden som ny minister. Her skulle det skapes ny mistillit og nye konflikter fra dag 1. Det er visst dette NRK definerer som «journalistikk», i hvert fall når FrP er involvert. Tonen er, som mange har merket seg, en annen når eksempelvis SVs representanter (påfallende ofte) er i studio.

Interessant er det også å se hvordan Listhaug håndterer denne formen for kvasi-journalistikk og amatørskap fra partiske medier. Det kan være god læring i mediehåndtering for en del andre politikere. Nå er det bare å vente på fortsettelsen av NRKs Listhaug-journalistikk. Antagelig går det ikke lang tid før vi ser Sylvi Listhaug i Dagsnytt 18 igjen. Da trolig sammen med Bjørnar Moxnes og/eller Audun Lysbakken, i en debatt basert på et «kritisk utspill» fra en av disse to. Det kan bli ganske artig, men ikke nødvendigvis for de sistnevnte.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂