Statsminister Erna Solberg (H) tror det nå vil være lettere for KrF å snakke med regjeringen, og finansminister Siv Jensen (Frp) er åpen for et samarbeid.

De to partiledernes uttalelser kom samme dag som justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kunngjorde sin avgang, noe KrF bidro til gjennom å støtte mistillitsforslaget mot henne.

– Jeg tror tilliten mellom regjeringen og KrF faktisk er ganske bra, jeg, sier statsministeren til Klassekampen.

Hun sier videre at hun tror KrF opplever at utfallet av saken som førte regjeringen hennes på randen av kollaps, gjør det lettere å snakke med regjeringen.

Åpen for samarbeid

Også Frp-leder Jensen er optimistisk med tanke på regjeringens framtid med KrF.

– Vi ønsker selvfølgelig KrF inn som en del av et regjeringssamarbeid. Både fordi vi over tid har hatt et godt samarbeid med KrF og fordi det vil styrke den borgerlige siden i Norge og sikre at Jonas Gahr Støre holdes langt unna regjeringskontorene i mange år, sier hun til VG.

Jensen understreker at for Frp, er politikk viktigst.

– KrF må først finne ut hva de vil, så får vi se hva vi kan klare å bli enige om, sier hun.

Motstand i KrF

Ikke alle KrFs fylkesledere er like optimistiske. Klassekampen har snakket med 15 av KrFs 17 fylkesledere og melder at tonen er svært kritisk til regjeringen.

– Når KrF har sagt at de ikke vil gå i regjering, handler ikke det om Listhaug, men om Frps politikk: At det er for stor avstand. At Listhaug går, endrer ikke mitt syn på det, sier Oluf Maurud, leder i Hedmark KrF.

Han får støtte av Helen Turøy, leder i Rogaland KrF, og Svein Iversen, leder av fylkeslaget i Finnmark.

Fem fylkesledere ønsker ikke å si noe om saken, mens Dag Andreas Hasle, leder av Oslo KrF, mener partiet bør gå inn i regjering. Det samme gjør lederkollega Arne Willy Dahl i Akershus.

– Jeg vil ikke foreslå dette i nærmeste fremtid, men jeg ser at sjansen er blitt noe større og bedre, sier Dahl.

Forstår det haster

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han forstår at flere fylkesledere mener det haster med en avklaring, og at dette er noe som vil bli debattert på landsstyremøtet i april.

– Vi må ta dette i riktig rekkefølge, og det tror jeg de siste dagene her viser. Vi har måttet forholde oss til saker som har kommet opp, der det ikke har vært strategiske føringer for partiet som har vært det viktigste, men hva som er viktigst for landet, sier han til NRK.

Ønsket ikke regjeringsskifte

Etter det NTB forstår, var KrF beredt til å sette en fot i bakken og holde et ekstra gruppemøte dersom justisminister Sylvi Listhaug ikke hadde gått av tirsdag morgen.

Hareide opplyste mandag at partiets landsstyre ikke hadde tillit til Listhaug, men sa ikke hva han ville gjøre dersom de måtte ta stilling til et kabinettsspørsmål i Stortinget tirsdag formiddag.

– Vi slapp å ta endelig stilling til det spørsmålet, sier Hareide.

Han understreker at partiet ikke ønsket at Solberg-regjeringen skulle gå.