Brått avbrutt: Arild Hermstad på MDGs valgvake  i Oslo mandag kveld. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Ifølge NRKs logikk er velgerne intenst opptatt av klima, og går til partier de tror vil gjøre størst klimainnsats. At velgerne er lei hele klimagnålet, faller ikke NRK inn .

Under NRKs valgsending mandag ble det fra studio analysert hvorfor MDG går tilbake. Forklaringen var at det nå er så mange partier som har klima som viktig sak, at velgerne ikke trenger å gå til et rent «klimaparti» som MDG.

Forklaringen er selvsagt nærliggende, og det er ikke overraskende at man i NRK kan tenke i de baner.

Men her  forutsetter da NRK at temaet klima er et avgjørende punkt for velgerne. At hele valget dreier seg om hvem som har «best klimapolitikk».

I en kanal som NRK der det kontinuerlig durer og går med klima, er dette en helt naturlig tankegang.

De fleste NRK-sendinger og programmer klarer på en eller annen måte å penses inn på klima-tematikk. Alt fra barneprogrammer (dumme voksne ødelegger jorda vår), til sport (lite snø osv.), nyheter  og selvsagt værmeldinger vinkles til å bygge oppunder visse forutbestemte dogmer knyttet til klimaet.

Men mye tyder på at NRK her er på viddene. Når MDG faller, er det ikke nødvendigvis fordi velgerne ser en bedre klimapolitikk i andre partier.

Det er vel så sannsynlig at velgerne rett og slett er lei av hele gnålet om klima , dag ut og dag inn. De har fått nok.

Har man blitt servert samme type nokså ensporede budskap år etter år, ligger det i den menneskelige natur å begynne å stille seg selv noen kritiske spørsmål.

Ikke minst er det mange som ser ved selvsyn at alle de skråsikre spådommene om snøfrie vintre, voldsom havstigning, orkaner, klimaflyktninger og utdøende isbjørner, rett og slett ikke stemmer.

Det har for det meste vist seg å være det man på godt norsk kaller det rene visvas. Skremsler uten grunnlag.

Skolevalget ga en viss pekepinn om at klimaet er i ferd med å bli et mindre viktig tema. De unge flyktet fra klimaalarmistene i MDG. Men de gikk ikke i flokk og følge over til Venstre og SV.

Det var FrP og Høyre som ble vinnerne, og dette er ikke utpregede klimapartier. Man forlater ikke MDG og går til et av disse, fordi FrP og Høyre «har en bedre klimapolitikk».

Riktignok kan Høyre til tider kan fremstå som temmelig klimafikserte de også, men dette er ikke en sak partiet er mest kjent for.

Enkelte klimafanatikere finnes det i Høyre, som Tina Bru, Lene Westgaard-Halle og Nicolay Astrup. Men disse er hovedsakelig figurer i rikspolitikken, og har mindre innvirkning lokalt.

Høyre-leder Erna Solberg later ikke til å bry seg altfor mye om klimaspørsmål, bortsett fra på et nokså grunt og lettvint slagordnivå.

Kommunevalgkampen ble ikke preget av debatter om hvem som har mest troverdig klimapolitikk. Hele temaet kom i skyggen av andre saker, som eldreomsorg, økonomi, diverse lokale spørsmål osv.

Dette taper naturlig nok et rendyrket klimaparti som MDG på, noe «klimakanalen» NRK har visse vansker med å erkjenne. Man vil helst ikke se det, og i hvert fall ikke snakke om det.

Et av valgkveldens mest legendariske øyeblikk hos NRK handlet for øvrig om nettopp MDG.

Det hele var åpenbart ikke planlagt, og oppsto temmelig spontant. Men det sa en del om at også NRK nå må bite i seg politikkens realiteter, selv om de ikke liker det.

Dette inntraff under intervjuene med partilederne da resultatene var så å si klare. NRK sendte fra MDGs valgvake, og talen til partileder Arild Hermstad. Så langt var alt normalt i NRK-sammenheng.

Men brått kommer en røst fra studio på Marienlyst inn, før Hermstad har fått sagt mer enn noen få setninger. Fra studio sies det omtrent som følger:

-Ja, vi må avbryte MDG der, og sette over til FrPs valgvake, der Sylvi Listhaug nå kommer på talerstolen.

Tydeligere kunne ikke selveste NRK, om enn ufrivillig, erkjenne at MDG nå er uinteressante i norsk politikk, mens FrP er stigende kurs.

Et litt minneverdig øyeblikk, faktisk.

Les også:

FrP med brakvalg i Flekkefjord – hadde for få på valglisten

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.