MDGs nestleder Arild Hermstad er ute av takt med folket i spørsmålet om oljeleting. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Kun 23 prosent av befolkningen vil at Norge skal slutte å lete etter olje og gass. Flertallet i en ny meningsmåling avviser klart «klimapartienes» politikk i dette spørsmålet.

Partier som SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt har alle programfestet en stans i utdeling av nye letelisenser. De vil rett og slett stanse, eller «fase ut», oljeutvinningen. Også borgerlige partier som Venstre og KrF er negative til nye letelisenser.

I de fleste partiers ungdomsorganisasjoner er det mer eller mindre enighet om at oljevirksomhet er en uting, og noe som må avsluttes raskest mulig. Her er enkelte ungdomspartier sterkt uenige med sine moderpartier.

NTB forteller om en ny meningsmåling som viser at «nei til oljeleting»-partiene har et stort og tydelig flertall av folket imot seg i denne saken. Undersøkelsen er utført for Klassekampen av Sentio.

*Hele 59 prosent svarer «nei» på spørsmålet om Norge bør slutte å lete etter olje- og gassforekomster.

*Kun 23 prosent svarer «ja», mens 18 prosent svarer «vet ikke», skriver avisen.

Dermed er det klart at det langt fra er noe folkelig «krav» at oljevirksomheten må stanses, slik en del politikere har forsøkt å gi inntrykk av.

Tvert imot mener åpenbart flertallet av velgerne at det nettopp er oljen som ligger til grunn for den velstanden alle nordmenn nyter godt av. Til tross for storstilt påvirkning fra de store mediene og en rekke aktivister, stiller befolkningen seg tvilende til klokskapen i å «slakte høna som verper gullegg».

Imidlertid vil de største partiene fremdeles ha oljeleting, som Ap og Sp blant de rødgrønne. Men spesielt Ap er under press fra sin ungdomsorganisasjon AUF i saken, og mange lurer på hvor lenge det tar før ledelsen gir etter for «de høyrøstede unge» i denne saken.

Høyre og FrP ønsker i prinsippet også tilhengere av fortsatt letevirksomhet.

Arild Hermstad, nestleder i MDG – et parti som ønsker å sette en sluttdato for norsk oljeproduksjon innen 2035 – velger ifølge NTB å se positivt på tallene som viser at hans eget parti er fullstendig i utakt med folkeviljen:

– Det er en firedel som gjennomskuer den livsløgnen oljelobbyen forteller om at vi fortsatt kan lete etter olje og gass, mener han.

Enkelte vil mene at det denne undersøkelsen først og fremst viser, er at et massivt flertall «gjennomskuer MDGs livsløgner». Partiet har rett og slett ikke nådd frem med sine skremsler og sin demagogi omkring den norske oljevirksomheten.

Bøker vel verdt å lese i sommer:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Document trenger din støtte – også i sommer: