Nå advares det mot konsekvenser av rødgrønn oljepolitikk. F. v.  Jonas Gahr Støre, Ap, Trygve Slagsvold Vedum, Sp, Audun Lysbakken, SV.Foto: Marit Hommedal / NTB.

Hvis SV får påvirke en ny regjerings oljepolitikk, kan det få alvorlige følger for norsk velferd. Det mener Høyres førstekandidat i Nordland. Han advarer mot å stole på at Arbeiderpartiet stagger SV.

Olje- og gassvirksomheten har lenge vært et lokomotiv i norsk økonomi, og dermed for hele velferdsstaten. Det skapes enorme inntekter til staten, og ca. 200 000 personer er direkte eller indirekte sysselsatt i næringen.

Likevel er det en del politikere og partier som nærmest vil avvikle hele denne virksomheten, så snart som mulig. Dette går man inn for, selv uten å ha konkrete planer for hvordan det skal kompenseres for bortfallet av de formidable inntektene og de mange arbeidsplassene. Det vises til at dette sikkert vil løse seg, ved hjelp av ikke-spesifisert «grønn virksomhet».

Mange mener dette er useriøs og farlig gambling med velferdsstatens fremtid.

SV og andre “klimapartier” mener at en nedbygging av oljevirksomheten er viktig for klimaet på jorden. Denne påståtte sammenhengen er det imidlertid svært delte meninger om blant fagfolk som, i motsetning til politikerne, vet noe som helst om den kompliserte naturvitenskapen dette handler om.

Hele den rådende klimapolitikken til de store partiene, kan rett og slett synes å være basert på temmelig lettvinte, slagordpregede påstander som ikke vitner om særlig innsikt i sakens mangfoldige realiteter.

Et av de partier som ivrer for å “redde klimaet” gjennom å bygge ned norsk oljevirksomhet, er SV. Nettopp SV er sammen med Ap og Sp en sannsynlig deltaker i en mulig rødgrønn regjering etter valget i høst.

I en nylig artikkel i Dagbladet hevdes det at SV i en slik regjering kan få store gjennomslag for sin oljefiendtlige politikk:

 Arbeiderpartiet er i full gang med forberedelsene til en ny rødgrønn regjeringsplattform. Etter det Dagbladet erfarer vil SV tilbys at nesten ingen nye felt åpnes for oljeleting, skrives det.

Ifølge Dagbladet vil SV nemlig kreve en stor «klimaseier», for å være med i eller støtte en slik regjering. Arbeiderpartiets vilje til å imøtekomme SV i dette, begrunnes slik:

Arbeiderpartiet er fullt klar over at SV må få en klokkeklar seier på klima og miljø. SV pustes i nakken av MDG. SV falt nesten ut av Stortinget da Stoltenberg-regjeringen tapte valget i 2013.

Perspektiver som så direkte truer den viktige norske oljevirksomheten, får andre politikere til å reagere sterkt. En av dem er Bård Ludvig Thorheim, 1. kandidat i Nordland Høyre. I et innlegg i Nettavisen advarer han mot å gi SV en hånd på rattet i oljepolitikken:

– Ingen vet hvor venstresiden vil med petroleumspolitikken eller klimapolitikken. I et sammensurium av Rødt, MDG, Ap, Sv og Senterpartiet – og to vidt forskjellige statsministerkandidater – er det umulig å vite hva norske bedrifter innen olje og gass har i vente ved et regjeringsskifte. Skal man fortsatt kunne utvikle dagens felt? Skal man kunne lete etter ny olje? For å ikke snakke om hva skattenivået skal være? spør Thorheim.

Han beskriver hvilken sentral rolle denne næringen vil ha for det norske velferdssamfunnet også i de kommende årene:

– Fremover skal vi bygge enda mer vei, flyplasser, 5G og jernbane. Helsekøene skal ned, flere skal fullføre skolen, forsvar og politi skal styrkes. Velferdssamfunnet må utvikles, for vi har flere store oppgaver foran oss, og det skal løses i fellesskap, sier han blant annet.

Thorheim tror det er farlig å feste lit til at Arbeiderpartiet vil klare å “holde igjen”  SVs ønsker om oljenedbygging:

At SV, MDG og Rødt sier nei til ny olje er ikke noe nytt. Men det er bekymringsverdig at Arbeiderpartiet vingler etter vinden og sender uklare signaler for oljefremtiden. Det spekuleres i at SV skal få gjennomslag i en eventuelt ny regjering og sentrale stemmer i Ap har gått ut og sagt at det må stanses i leteaktivitet og utvikling av nye felt.

Det er mye som kan stå på spill ved valget i høst. Underlig nok er det partier som er mest opptatt av å bruke penger, som er ivrer etter å stenge de kildene pengene faktisk kommer fra.

Vel verdt å lese om klimasaken:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Husk å støtte Document også i sommer:

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.