Ordføreren i Nordkapp raser over at kommunen ikke får de oljerelaterte arbeidsplassene de var lovet. Han har kanskje ikke fått med seg hva SV mener bør gjøres med oljeindustrien? Det har visst ikke NRK heller. For den siden av saken ble ikke nevnt med ett ord.

Over hele landet jobber flere hundre tusen mennesker direkte eller indirekte i virksomhet som har sitt utspring i oljeindustrien. Ikke minst er dette tilfelle i distriktene. I Finnmark har virksomheten i Barentshavet gitt mange nye arbeidsplasser, og skapt nytt håp og fremtidstro i regionen.

Derfor er det ikke så rart at mange ble skuffet da oljegiganten Equinor nylig kunngjorde at det ikke blir noe av ilandføringen av olje fra Johan Castberg-feltet til Finnmark.

Dette var tema i Dagsnytt 18 fredag 13.12, og programleder Sigrid Sollund forteller at

«…både politikere og næringsliv er oppgitt og frustrert over at arbeidsplassene de hadde trodd ville komme, ikke kommer likevel».

Her var den opprinnelige planen at oljen fra dette oljefeltet i Barentshavet skulle føres i land på Veines i Nordkapp. På dette stedet skulle det opprinnelig bygges en stor terminal, og hele prosjektet ville gi ca. 80 kjærkomne arbeidsplasser.

Men nå har Equinor skrinlagt denne planen.

Equinors talsmann Bård Glad Pedersen opplyser i Dagsnytt 18 at denne beslutningen er tatt etter en  samlet analyse av kostnadene på 3,5 milliarder, holdt opp mot at oljeprisen nå er lavere enn da prosjektet ble planlagt for en de år siden.

I denne forbindelse intervjues så ordfører Jan Olsen i Nordkapp. Han føler seg rett og slett lurt.

«Man blir jo skuffet, oppgitt og litt forbanna», sier Olsen.

Han ser alt annet enn lyst på at hans kommunen går glipp av disse arbeidsplassene, med tilhørende skatteinntekter og andre ringvirkninger. Han forklarer at det få denne typen arbeidsplasser er viktig for ethvert distriktsamfunn, og at det er tungt å få en slik beskjed som man her har fått.

«Dette er et tap for oss, rett og slett», slår han fast.

I innslaget forklarer Bård Glad Pedersen mer om Equinors vurderinger, og Høyres Stefan Heggelund sier seg enig i med Nordkapp-ordføreren i at dette er en trist dag for Finnmark.

Det er ikke vanskelig å være enig med ordføreren i dette.

Men det er jo noe som skurrer her.

For denne ordføreren i Nordkapp er faktisk fra SV. Han har gått til valg på SVs program. Vi må tro han har lest det programmet.

I en lang rekke TV-innslag, debatter og aviskronikker har vi i senere tid fått høre hvor kritiske nettopp partiet SV er til alt som har med norsk oljevirksomhet å gjøre.

Norsk oljevirksomhet er etter SVs mening noe som skal «fases ut», og ikke noe man skal basere seg på for å få arbeidsplasser. Oljevirksomhet er rett og slett en uting, har man gang på gang understreket. Det er selve kjerne i SVs oljepolitikk.

SVs hjemmesider finner man blant annet følgende formulering:

«Mange er bekymret for å kutte i oljeproduksjonen fordi man mener at velferdsstaten er avhengig av oljen. Men aller viktigst for velferdsstaten er ditt og mitt arbeid. Vi kan omstille oss til andre ting å leve av.»

Oljevirksomhet skal med andre ord ikke opprettholdes av hensyn til velferdsstaten, forstår man. Slike smålige hensyn kan man ikke ta, når verden skal reddes.

Dette gjelder også for Nordkapp, kanskje?

Kan ikke da ordfører Jan Olsen bare gå i bresjen for en slik «omstilling til andre ting å leve av», som det heter i teksten? Han kan muligens få noen tips fra partileder Audun Lysbakken om «andre ting å leve av», både i denne kommunen og i andre deler av landet der nettopp oljevirksomheten er en viktig del av næringsliv og lokal økonomi?

I stedet for å sutre over de unngåelige kuttene i arbeidsplasser som vil følge av SVs oljepolitikk, burde man vel heller se dette som en ypperlig anledning til å vise hvilke alternativer man ser for seg?

Nordkapp kan være et godt sted å starte. Alle de som har stemt frem en SV-ordfører i Nordkapp kommune, kan i spenning se frem til hva partiet har å foreslå i så måte.

Typisk nok ble dette perspektivet overhodet ikke berørt i Dagsnytt 18, ikke nevnt med ett ord.

Det skulle vel tatt seg ut om NRK begynte å stille den type kritiske spørsmål ved SVs «klima- og miljøpolitikk».

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!