Sakset/Fra hofta

MDG vil at Norge kutter ut all oljevirksomhet. Det betyr mange hundre tusen færre jobber og mange hundre milliarder mindre i statskassen. Men ifølge MDG er ikke det noe problem: Vi har jo tang og tare. Smarte bygg har vi også.

Temaet for debatten i Dagsnytt 18 var om Norge bør legge ned oljevirksomheten, slik MDG og andre klimaaktivister krever.  Dette temaet hadde ført til en del reaksjoner under den årlige oljekonferansen som nylig ble avholdt i Oslo.

«Ekstremister»

Derfor hadde Dagsnytt 18 innkalt blant annet investor Jan Petter Sissener, som har arbeidet med prosjekter innen oljevirksomhet i mange tiår. Han la ikke fingene imellom, og mente at MDG er ekstremister, og at deres politikk er useriøs og uansvarlig.

 «Det er ingen mulighet for at vi kan fase ut oljevirksomheten, uten at Norge blir et Venezuela eller Litauen», sa Sissener. Han tilføyde at arbeidsplassene innen denne næringen er langt mer lønnsomme enn noen annen næring i landet.

  «Det er urealistisk at vi skal fase ute oljeindustrien, uten at vi alle må dramatisk ned i levestandard.  Oljeindustrien er her i dag, og kommer til å være her om både 20 og 50 år», fortsatte Sissener.

Programleder Espen Aas lurte naturlig nok på hvordan MDG så for seg at alle inntektene og arbeidsplassene fra oljevirksomheten kunne erstattes. Spørsmålet gikk til Hulda Holtvedt, leder av Grønn Ungdom, MDGs ungdomsorganisasjon.

«Hvilken planet lever du på?»

Hulda Holtvedt er retorisk sterk, og har etter hvert blitt sendt ut for å representere sitt parti i en rekke debatter. Men det å være flink til å prate i vei, er ikke nødvendigvis det samme som at man har noe klokt å si. Det er Hulda Holtvedt et svært godt bevis på. For sjelden har norske TV-seere blitt servert slike doser av sludder som denne 20-årige klimaaktivisten presterer å lire av seg.

Hun innledet sitt bidrag i debatten med å erklære følgende om sin debattmotstander:

    «Jeg vet ikke hvilken planet du lever på»

Man må nesten glippe med øynene hjemme i TV-stua. Dette er antagelig det spørsmålet de aller fleste seere føler trang til å stille nettopp til slike som Hulda Holtvedt.

Holtvedt kunne deretter med besserwissermine belære Sissener om at jorda står overfor enorme trusler, grunnet de klimaendringene hun «vet» skyldes oljeutvinningen.

Dette med at jorda er i ferd med å gå under osv. blir nå etablert som et slags gitt premiss, hogd inn i stein, i starten av enhver klimadebatt.

Som seer lengter man virkelig etter at en programleder plutselig spør:

«Men, si meg, hvordan kan du være så sikker på at jorda skal gå under? Hvilken dokumentasjon vil du vise til i den forbindelse?»

Merkelig nok blir dette spørsmålet aldri stilt.

Tang, tare og annet smart

Hulda Holtvedt hadde selvsagt svaret klart når det gjelder hva et «oljefritt» Norge skal leve av.  Dette har man formodentlig vært innom på et helgekurs i Grønn Ungdom.

Hun orienterte om at vi må få fart i «grønn innovasjon», og skape noen flere grønne arbeidsplasser rundt omkring. Hun har tillit til norsk omstillingsevne, så det ordner seg. Godt å høre! Få vet antagelig mer om utvikling av livskraft næringsliv enn henne.

 «Jeg tror at flere investeringer i olje og gass er dårlig for norsk økonomi», presiserte hun, og investorer og samfunnsøkonomer rundt om i det ganske land noterte nok iherdig ned disse investeringsrådene fra en slik kapasitet på området.

Hulda Holtvedt ramset så opp en rad av alternativer til hva Norge kan leve av uten oljen, og viste i den sammenheng til at Innovasjon Norge har laget en liste med muligheter.

Det går blant annet i at vi skal

«leve av havet, tang og tare, smarte bygg, sirkulærøkonomi, bioøkonomi»,

og en del andre ting som muligens kan ha noe med arbeidsplasser og inntekter å gjøre. Ikke minst påpekte hun at vi skal leve av at folk

«jobber og betaler skatt», noe hun opplyste om at de gjør i andre land i Skandinavia.

Ja ha, da ble nok ansatte både i oljeindustrien, i leverandørindustrien og alle andre som er avhengige  av oljenæringen beroliget. Tang og tare lyder som en sikker vinner i denne sammenheng.

Det hører med til historien at nettopp Gønn Ungdom-leder Holtvedt, i likhet med Greta Thunberg,  har sluttet på skolen for å jobbe på heltid med å «redde verden».

Det hadde kanskje hjulpet litt på innholdet i det hun doserer om hun hadde fullført i hvert fall et år eller to til på skolen?

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår