Rasmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne. Foto: Mariam Butt / NTB

Etter en kampvotering i Oslo MDG vant partiveteran Rasmus Hansson andreplassen på partiets stortingsliste, foran Grønn Ungdoms Hulda Holtvedt. Hun er kjent for sitt utspill om at Norge skal leve av «tang og tare» etter oljen.

Det er NTB som melder om saken. Lan Marie Berg topper valglista for Oslo MDG. Andreplassen fylles nå av Rasmus Hansson.

Berg, som er en svært omstridt samferdsels- og miljøbyråd i Oslo, var uten motkandidater og fikk enstemmig støtte til førsteplassen på nominasjonsmøtet torsdag kveld.

Men på andreplassen var det duket for kamp mellom to temmelig forskjellige kandidater.

Holtvedt (21) er vararepresentant på Stortinget i dag, og var enstemmig innstilt til andreplassen av nominasjonskomiteen. Men hun ble i siste liten utfordret av 66 år gamle Hansson, som tidligere har vært nasjonal talsperson og stortingsrepresentant for partiet.

Han trakk seg først fra nominasjonskampen, men ombestemte seg etter det han kaller et «stort, hyggelig og overbevisende» press.

– For smalt

I debatten før voteringen mente flere at innstillingen fra nominasjonskomiteen var for smal, med for mange kvinner under 35 år på de øverste plassene på lista. Holtvedts støttespillere viste på sin side til at partiet har et stort potensial til å kapre førstegangsvelgere og trenger unge politikere på topp.

Men selv om ungdomspartiet mobiliserte for sin leder, ble hun altså skubbet til side av Hansson.

Hansson fikk 211 av stemmene på det digitale møtet, mens Holtvedt fikk 173 stemmer. Holtvedt blir dermed ikke å finne på Stortinget fra neste høst.

Det var også kampvotering om tredjeplassen på lista, der det kom inn hele to benkeforslag, blant annet Greenpeace-leder Truls Gulowsen. Flertallet støttet imidlertid et annet benkeforslag: Sigrid Z. Heiberg.

Kan få inn to

Dersom meningsmålingene slår til, kan partiet klare å få inn to representanter på Oslo-benken ved stortingsvalget neste år, ifølge Poll of polls.

Oslo MDG har vært representert på Stortinget siden 2013, først av Hansson, deretter av Une Aina Bastholm.

Sistnevnte stiller neste år som toppkandidat for partiet i Akershus.

 

Årets desidert beste julegave til deg selv eller andre:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi trenger ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.