Hulda Holtvedt (MDG) er fra før kjent for utsagnet om at Norge skal leve av “tang og tare” i fremtiden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

MDGs korstog mot norske bilister fortsetter. Nå skal også elbilene bort, da de «opptar plass og skaper støv». Ifølge partiet er det «stygt og slitsomt» med biler.

Det er NTB som melder om dette nyeste utspillet fra det ytterliggående partiet. Først vil MDG kvitte seg med bensin og diesel. Men dette er ikke nok. For i byene skal også elbilen vekk, om partiet skulle få sin vilje.

– Vi mener byene blir bedre med færre biler som står parkert rundt omkring, lager svevestøv og okkuperer plass, sier  nasjonal talsperson Hulda Holtvedt i partiets ungdomsorganisasjon Grønn Ungdom til NTB.

Hun presiserer ikke hva man heller vil bruke plassen til. Men skal en dømme etter hva MDG til nå har vært opptatt av å fylle byer med, kan et tips være sykkelveier, gatekunst, mennesketomme steinørkener og «økologiske grønnsakshager».

Holtvedt viser til MDGs nye partiprogram. Der går partiet inn for å redusere biltrafikken i og rundt de større byene med en tredel innen 2030. Det betyr at også elbilene må vekk.

– Vi har vært veldig opptatt av at vi må redusere biltrafikken og tørre å være radikale i hvor mye vi sier at vi skal redusere biltrafikken, også trafikken med elbiler.

Holtvedt understreker at MDG foreløpig ikke har samme politikk for landsbygda.

– Jeg er veldig for elbil på bygda. Men i byene så må vi kunne snakke om ikke å planlegge byen rundt bilen, sier hun.

I byen er målet å få flere til å sykle eller ta beina fatt.

Dermed skuffes nok byboere som har sett seg selv som «grønne & flinke» der de kjører rundt i sine dyrt innkjøpte elbiler. Også de er gjenstand for MDGs bilhat, også de er fienden.

MDGs fungerende partileder Arild Hermstad mener folk må ta inn over seg at elbilen tar mye plass. Han mener elsykler kan dekke mange av de samme behovene som elbiler i og rundt byene.

– Men så tror jeg bilen er helt nødvendig i distriktene, sier MDG-toppen. Biler på landsbygda er med andre ord fredet inntil neste landsmøte i MDG.

Hulda Holtvedt kaller det «stygt og slitsomt» med biler i gatene. Kampen mot bilen har vært en viktig del av hennes eget politiske engasjement.

– Diskusjonen om bil blir veldig personlig. Det er noe som ganske mange bruker hver dag. Men jeg opplever også at det er et felt som skaper begeistring blant folk, sier Holtvedt til NTB.

Hun opplyser ikke hvilke “folk” som er begeistret, men mange vil anta at det er snakk om hennes partifeller og studentvenner.

Holtvedt fra MDG er for øvrig kjent for sin «visjon» om at Norge i fremtiden kan leve av «tang og tare», et uttalelse som en del mener er en god oppsummering av den generelle nivået i partiet.

MDG har i de seneste målinger ligget under sperregrensen. Enkelte vil se dette som tegn på at velgerne i økende grad innser hvilke ideer som faktisk skjuler seg bak det uskyldige navnet «Miljøpartiet de grønne».

Les også: MDG-oppskrift på Norge etter oljen: Kan leve av tang og tare

Er denne boken en av grunnene til at stadig flere vender MDG ryggen? Les den du også: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.