Sakset/Fra hofta

Ingen kan være så håpløst skråsikre besserwissere som barn og unge. De kan og vet alt best, og «de voksne er dumme». For de unge i MDG har dette tatt helt av. Deres «klimaengasjement» minner om skremmende fanatisme, og total mangel på respekt for andre.

En stund kunne man saktens synes det var fint at «de unge engasjerte seg». Men når det går over i det som må kalles hysteri, er det ikke lenger så hyggelig. Da er det i ferd med å bli skremmende, og faktisk ganske trist.

Stadig flere barn går omkring og er «redde» mer eller mindre hele tiden. Noen har innbilt dem at jorda snart går under. Mor, far, søsken, venner og alle dyr skal dø i løpet av få år. Det hele skal være «de voksnes skyld».

Skremmebilde uten mening

Dette skremmebildet mangler enhver form for grunnlag i vitenskap eller forskning. Selv de mest pessimistiske fremtidsscenarier fra klimaforskerne i IPCC er ikke i nærheten av å tegne slike visjoner. Denne typen forestillinger er noe som er skapt av kyniske politikere, pressefolk og andre som ser muligheter for å fremme seg selv og sin karriere ved å spre slikt. Her har også lærerne et stort medansvar. Skolen burde skjerme barn fra dette, og ikke bidra til å piske opp galskapen, slik det i dag gjøres i klasserom over hele landet.

Fremst i rekken av dem som daglig formidler denne typen skremsler, er landets ungdomspolitikere, og da særlig fra ekstremistpartiet MDG. Dessverre ser det ut til at de har tilnærmet ubegrenset tilgang til alle landets store medier. Der får de sent og tidlig utbasunere sine påstander om død og fordervelse, og skremme enda flere barn og unge.

Det minner om middelalderens skremmefortellinger om djevler og hekser som kom og tok med seg barn om natten, noe som skapte kollektiv panikk i hele samfunn. Vi er faktisk ikke så langt unna nå.

Flyturer – igjen 

På TV2 Nyhetskanalen fredag 23.8. var det Hulda Holtvedt fra Grønn Ungdom (MDGs ungdomsorganisasjon) som fikk gi sitt bidrag til barns angst. Hun fremstår på mange måter som selve symbolet på «de unge, sinte», de som kan og vet best, de som skal «redde verden» med sin allmektige kunnskap. På sett og vis er en norsk variant av Greta Thunberg.

Temaet var at Senterpartiet har foreslått å kutte avgifter for å gjøre det billigere å fly lokalt i Nord-Norge og på Vestlandet. Partiets stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl påpekte at det er store avstander i Norge, og hevdet at det er dyrere å fly i Norge enn fra Oslo til Barcelona eller New York.

«Folk er avhengig av fly for å komme seg på jobb, sykehus og besøke familie», sier Mehl.

Dette fikk selvsagt Hulda Holtvedt fra Grønn ungdom til å frese. Det var rett og slett en «EKSTREMT dårlig ide», (i likhet med alle andre ideer som ikke kommer fra Grønn Ungdom, kan man formode).

«Alle i Norge må fly mindre», forkynner orakelet fra Grønn Ungdom.

Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet gjør oppmerksom på at selv om det blir Nord-Norgebane, vil det være ti timer å kjøre bil fra Tromsø til steder i Finnmark. Men Hulda Holtverdt er ikke opptatt av den slags banale småting. For henne handler dette om noe MYE større:

«Vi har bare 11 år på å halvere verdens klimautslipp», forklarer hun, lett hissig i røsten.

Ok, det er jo 2030 som er offisielt fastsatt som «The end of the world» nå. Dato/klokkeslett er dog ikke helt avklart, men i Grønn Ungdoms tenketank jobber kanskje «de unge lovende» med den saken?

«Klimadugnaden» som skal redde planeten

Programleder Elin Ludvigsen gjør et tappert forsøk på å bringe Holtvedts virkelighetsfjerne pjatt ned på jorda: «Men folk får ikke besøkt familiene sine. Det er store avstander, hva sier du til det?»

Hulda Holtvedt er imidlertid ikke i studio for å snakke om realiteter i folks liv. Hun er her for å rope ut de slagordene hun vært flinkest av alle i Grønn Ungdom til å lære seg utenat, hvilket har gjort henne til «talsperson» for organisasjonen. Der har man faktisk bygget et helt parti på en håndfull slagord.

«Vi kan ikke frikjenne noen fra klimadugnaden, om vi skal redde planeten innen 2030.  Klimastreikende barn og unge ber om konkrete tiltak», belærer hun, som om hun leser høyt fra plakater noen holder opp foran henne.

Dessverre blir ikke Hulda Holtvedt denne gangen heller utfordret på realitetene i sine dommedagsfabuleringer. Det forventes faktisk at voksne seere skal ta dette infantile babbelet seriøst. Ja, det virker som om mediene generelt er redde for å bli beskyldt for «hersketeknikker» osv. om det stilles spørsmål ved de «sannheter» de unge aktivister sprer om seg med. «Vi må ha respekt for de unge», lyder det. Derfor får de ture frem, og derfor innbiller slike som Hulda Holtvedt seg at hun har «rett» i noe som helst.

Hun tror i fullt alvor at hun skal «redde planeten». Ingen forteller henne at hun som 20-åringer flest mangler det meste av innsikt i  samfunn, økonomi, vitenskap og teknologi. Det gjør ikke saken bedre at hun, som Greta Thunberg, har sluttet på skolen for å «redde verden» på heltid.

Senterpartiets mageplask?

Problemet for Senterpartiet er at også de har malt seg inn i «klimahjørnet». De er nødt til å late som om de skal være med på et «grønt skifte», selv om man kan ane at et betydelig antall av tradisjonelle SP-velgere rister på hodet av det hele.  Nå forut for valget vil partiet derfor prøve å vri det til at dette «skiftet» ikke skal få noen praktiske konsekvenser for folk i distriktene.

Det er et forsøk på hva man kaller et politisk C-moment, noe som lett kan ende i et mageplask.

Enten får man være med på MDGs grønne heisatur mot en økonomisk avgrunn for både by og land, eller så må man rett og slett manne seg opp og si «stopp, vi vil av»!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.