Fra en tidligere elevaksjon.  Foto: Tom Hansen / NTB scanpix

MDGs ungdomsorganisasjon Grønn ungdom inviterte skoleelever til streikemarkering foran Stortinget. Oppslutningen ble  8 – åtte – streikende elever. De unges påståtte klimaengasjement er kanskje ikke så formidabelt likevel, når det kommer til stykket? Aksjonen ble uansett en pinlig affære.

Tirsdag denne uken avholdt MDG-ungdommen en aksjon foran Stortinget. Temaet var skoleelevers rett til å streike for politiske saker. I praksis vil det si én eneste sak: Nemlig at de skal kunne ta fri fra skolen for å rope slagord om klimaet. Aksjonen ble ingen ubetinget suksess, for å si det forsiktig.

Gjentatt nedtur

Tidligere i høst ble det avholdt flere klimaaksjoner for skoleungdommer, rundt om i landet. Siden det ble lagt til skoletiden, klarte man å samle sammen en del tusen på landsbasis.

Fremmøtet på disse tidligere aksjonene ble dog ikke helt som forventet Til tross for at mediene velvillig blåste opp tallene, er det liten tvil om at man var langt unna forhåndsanslagene over hvor mange som skulle stille opp. Spesielt i Oslo må tallene ha vært skuffende for MDG-aktivistene.

Brølet som ble et lite pip

Tirsdag 12. november var man i gang igjen. Også nå skulle ungdom «mobiliseres» til en skrik- og hylaksjon, slik at de voksne kunne få høre «de unges brøl».

Denne gangen må nedturen for MDG-folket ha vært enda større. Fremmøtet var svært skuffende, nesten latterlig lavt. Det dukket opp 8 streikende elever, pluss en håndfull aktivister fra Grønn ungdom og den rødgrønne Elevorganisasjonen. Til sammen skal det ha vært 10-15 personer.

Men det svake fremmøtet var så sin sak. Kanskje enda mer forfjamset ble kanskje MDG-ungdommen over at mediene ikke «spilte på lag» og overdrev antallet, slik de pleier. De fleste medier lot faktisk være å omtale saken.

Dagbladet var derimot nokså «slemme», og ga for en gangs skyld sine lesere en kritisk og nøktern vinkling på et klimarelatert tema:

«Det er åtte – ti personer som streiker her i dag, sier Nora Selnæs (21) til Dagbladet.

Javel? Det var litt av en «aksjon». Har ikke Oslos skoleungdommer fått med seg at byrådet har erklært at vi er inne i en «klimakrise»? Kanskje var det litt for kaldt ute? Eller er de unge omsider begynt å bli litt usikre på hvor mye de kan stole på av den propagandaen som konstant pumpes ut om dette emnet?

Fiasko = suksess 

MDG prøvde uansett å innbille Dagbladet at det slett ikke var noen mislykket aksjon. Sannferdige virkelighetsbeskrivelser er ikke dette partiets sterke side.

«I forkant hadde arrangøren fortalt NTB at de forventet 50 deltagere. Selnæs opplyser overfor Dagbladet at poenget med dagens aksjon ikke var størst mulig oppmøte utenfor Stortinget, men en tilstedeværelse på galleriet på Stortinget. Der var gruppen omtrent 25 personer, forteller hun.»

Det vi si at fremmøtet til aksjonen foran Stortinget var på ca. en sjettedel av det forventede. Ikke helt ulikt resultatet ved de tidligere markeringene, med andre ord.

Systematisk bom i alle former for prognoser er for øvrig et nokså gjennomgående kjennetegn for det meste MDG og resten av klimaaktivistene sysler med. Når har de noensinne fått rett i noe som helst? Får det dem aldri til å stusse over hva de holder på med?

Det er vanskelig å kalle denne «streiken» noe annet enn en fullkommen fiasko. Trolig må det ha vært en ganske pinlig opplevelse å stå foran Stortinget sammen med resten av den lille klikken.

MDG/Grønn ungdoms representant er langt fra misfornøyd med å stå i spissen for en slik flau forestilling:

«Nei, jeg synes bare det er hyggelig at noen har møtt opp», svarer hun til Dagbladet.

Alt over null fremmøtte var en suksess, altså.

Trenger ikke utdannelse

Det hører med til historien at forslaget i Stortinget om å tillatte politisk streik for skoleelever, kun støttes av MDGs Une Bastholm og enkelte fra SV. Det faller med andre ord steindødt til jorden.

For enkelte sentrale personer i Grønn ungdom spiller det liten rolle om de ikke får skolefri for å streike. Eksempelvis har Grønn ungdoms talsperson Hulda Holtvedt for lengst sluttet på skolen, for å «redde verden» på heltid. I så måte har hun fulgt sitt forbilde Greta Thunberg.

For de grønne ungdommene har åpenbart ikke skolelærdom noen stor verdi. De vet jo allerede alt de trenger å vite her i livet.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.