Une Bastholm og Arild Hermstad  på valgvake for Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det er imidlertid fint lite kjærlighet å hente fra Senterpartiet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Legg fra dere dritten», er Senterungdommens nådeløse melding til MDG. Tonen mellom partiene er krass, og det virker som om de befinner seg på hver sin grønne planet. Kan de klare å samarbeide om noe som helst?

Både Senterpartiet og MDG er «grønne» partier i fremgang. Der stopper også likhetene. De to partiene kan fort bli sentrale kort når en eventuelt ny regjeringskabal skal legges om noen år. Men lite tyder på at de to partiene kan oppholde seg i samme rom særlig lenge av gangen.

Deres respektive oppfatninger av hva som ligger i ordet «grønt», er rett og slett lysår fra hverandre. For Senterpartiet handler det om levende, landbruksbaserte bygder og distrikter. For MDG går det mer ut på, ja…, sykkelfelt og utemøbler i byen?

I en del tilfeller har det vært de ulike partiers ungdomsorganisasjoner som har luftet tanken om å knytte seg nærmere til MDG. Eksempelvis har både Unge Høyre og Unge Venstre hatt følere ute i så måte.

Man skulle da tro at veien til MDG ville være enda kortere for det allerede «rødgrønne» Senterpartiet, og spesielt for partiets ungdomsorganisasjon, Senterungdommen.

Så feil kan man ta.

For i en artikkel i Dagbladet erklærer den nyvalgte leder av Senterungdommen, Torleik Svelle, nærmest krig mot nettopp MDG. Hans ordvalg bærer bud om alt annet enn en politisk flørt.

«Han ber MDG legge fra seg den distriktsfiendtlige «dritten» og øke kunnskapsnivået», skriver Dagbladet.

Det er nok mange i det politiske miljøet som har tenkt sitt om nettopp kunnskapsnivået i MDG. Men til nå har få våget å si så klart fra som det her gjøres fra Senterungdommens leder. Her er det åpenbart lite rom for høflig jatting og taktisk koseprat for å «holde mulighetene åpne»

Om utsiktene til et mulig samarbeid om for eksempel regjeringsdannelse, har Svelle følgende å melde:

«Han avviser at Senterpartiet har noe å hente på å samarbeide med MDG».

Stort klarere kan neppe MDG få døren slengt i fjeset fra det holdet.

Tradisjonelt har ikke utspill fra nettopp Senterungdommen vært direkte dynamitt i norsk politikk. Dette har vært en temmelig perifer gruppering få har brydd seg om. Men det skjer som kjent store endringer i  maktforholdene i norsk politikk. Senterpartiet truer i øyeblikket Høyres posisjon som landets neste største parti, og tiden som «småparti» på sidelinjen ser ut til å være over for en stund.

Dermed blir det med ett langt mer interessant hva en viktig intern premissleverandør i Senterpartiet har å si.

Hva de store forskjellene mellom MDG og SP konkret består i, illustreres med følgende uttalelse fra Senterungdommens leder, Dagbladets artikkel:

«Når MDG sier at svarene på miljøproblemene er å verne mer skog og verne ulven, så er vårt svar å hogge mer skog og ta ut ulven», sier Svelle.

Man forstår at dette ikke umiddelbart bærer i retning av noen grønn-grønn romanse, for å si det forsiktig.

Blant de saker som har gjort Svelle «forbanna», er MDGs meget omtalte ønske om kjøttfrie kantiner i staten.

«Er det noen som skal få servere kjøtt og støtte norske arbeidsplasser, er det staten. Grønn Ungdom må ta innover seg at det er vanskelig å dyrke poteter og grønnsaker i en bratt steinrøys, der vokser det nemlig gras», raser Svelle.

Det er ikke bare i ungdomsorganisasjonen i Senterpartiet det råder en kjølig holdning overfor MDG.

Dagbladet skriver følgende:

«Det var i helga at SV-leder Audun Lysbakken gikk ut og ba de fem opposisjonspartiene på Stortinget om å finne sammen før stortingsvalget i 2021.

Forslaget ble omtalt som interessant av Arbeiderpartiet, mens Senterpartiets Marit Arnstad var avvisende og omtalte det som                  uaktuelt.»

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har altså et grunnleggende ulikt syn et bredt, rødgrønt samarbeid som vil omfatte MDG.

Senterungdommen utspill gjør lite inntrykk hos MDG. Der i gården håper man ifølge Dagbladet fortsatt på et samarbeid.

«Vi trenger en ny regjering, og da må dagens opposisjonspartier gå sammen om en felles retning for landet, sier nasjonal talsperson Teodor Bruu i Grønn Ungdom, og håper Sp og MDG kan finne sammen».

Foreløpig virker den drømmen helt urealistisk.

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂