En politisk meningsmåling som Norstat har gjennomført for Vårt Land, peker i retning av at de borgerlige partiene ville ha fått flertall på Stortinget dersom det var valg i dag.

Oppslutningen om de respektive partiene ser slik ut:

Høyre 26,4 %
Ap 23,6 %
Frp 13,9 %
Sp 11,8 %
SV 6,8 %
Krf 4,2 %
Venstre 4,1 %
Rødt 4 %
MDG 2,7 %

NTB skriver:

Høyre står på stedet hvil og Frp faller, men det borgerlige flertallet berges av at både Venstre og KrF kryper over sperregrensen på Vårt Lands måling i mai.

Arbeiderpartiets oppslutning forblir altså lavere enn Høyres, en situasjon som ser ut til å ha blitt den nye normaliteten.

Et lite fall for Fremskrittspartiet og en liten vekst for Senterpartiet gjør at Sp nå puster Frp i nakken – trolig et utslag av regjeringsslitasje for Frp, som ikke gir inntrykk av å levere på de feltene som er viktigst for deres velgere, samtidig som Sp har gjort seg bemerket som motstrømsparti.

Til Vårt Land sier Bernt Aardal:

«Aps utfordring er mer og mer rødgrønn. Partiet har 19 prosent av velgerne sine på gjerdet, men store grupper fra forrige valg har nå tilhold i partier som Rødt, SV og Sp. De utgjør over 10 prosent av frafallet. Disse opplever nok om dagen at det er mer røre og dynamikk til venstre for Ap.»

Vel så interessant er det kanskje at SV, Rødt og Miljøpartiet de grønne til sammen har en oppslutning på 13,5 % – godt over halvparten av Arbeiderpartiets. Ved stortingsvalget var den tilsvarende andelen 11,6 %, hvilket betyr at partiene samlet sett har vokst med en sjettedel siden september i fjor.

Det vi kan kalle koko-venstre, befester med andre ord stillingen som en politisk kraft. Samlet sett mister ikke den norske venstresiden så veldig mye oppslutning, men den blir mer radikal.

Om vi titter utenfor landet grenser, kan vi øyne lignende utviklingstrekk i Europa.

I Tyskland gjorde det sosialdemokratiske partiet SPD et dårlig valg i fjor, for siden å gå enda mer tilbake på meningsmålingene. Samtidig har De grønne og sosialistpartiet Die Linke en tid hatt jevn vekst, og har nå omlag tjue prosents oppslutning til sammen.

I Storbritannia gir ikke valgordningen særlig mye rom for radikale partier, men under Corbyns ledelse er Labour blitt radikalisert, og med den demografiske utviklingen i samfunnet og partiet er utbredt antisemittisme et av resultatene.

Spørsmålet er om ikke også den norske venstresiden er i ferd med å bli corbynisert. Om venstresiden skal ha noe håp om å gjenvinne makten i Norge i overskuelig fremtid, behøves et samarbeid langs hele spekteret til Ap til koko-venstre.

En slik allianse er i utgangspunktet anti-vestlig. Når de mest radikale komponentene i den styrkes mens de moderate svekkes, vil alliansen uunngåelig bli enda mer anti-vestlig enn før.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!