Nok en gang har en del skoleungdommer «streiket for klimaet». Og nok en gang legger politikere og medier seg paddeflate. I Dagsnytt 18 fredag fikk vi en forestilling NRK har svært liten grunn til å være stolt av. Med mindre man forsøkte å lage et komiprogram.

Det var angivelig ca. 10.000 skoleungdommer som denne fredagen tok seg fri fra skolen. Det er en nedgang fra 40.000 for to måneder siden. Målet er visstnok fortsatt å redde verden fra den krisen som ikke bare skal komme, men som det nå påstås av vi befinner oss midt oppi. Det hele foregikk under det ikke spesielt konsise slagordet «Ta fremtiden på alvor».

«Vi krever»

Dette ble markert i Dagsnytt 18, og den 17 år gamle skoleeleven Hanna Lein-Mathisen var kalt inn for å lære både politikere og seere om hvordan dette med jordas klima, fremtid osv. henger sammen, og hva vi nå bare MÅ gjøre. Hun er styremedlem i Unge Venstre og nestleder i Oslo Natur og Ungdom.

«Vi har ikke sett at politikerne gjør noe med kravene våre. Vi krever at dere hører på oss. Vi krever at utslippene kuttes med 50 prosent innen 2030, og at vi erklærer klimakrise»,

tordnet Lein-Mathisen.

En normalt kritisk programleder ville her skutt inn et spørsmål om hvem Hanna Lein-Mathisen representerer når hun snakker om «vi» som krever ditt og datt. Hvilket mandat har hun, hvem har valgt henne, i hvilke prosesser og fora?

Men tanken om å stille dette eller noe annet kritisk spørsmål til skoleelevens flom av påstander og krav, ser ut til å være fjern for programleder Espen Aass. Det skulle vel tatt seg ut?

Den paddeflate ministeren

Inn i debatten kommer klima- og miljøminister Ola Elvestuen fra Venstre. Og her får vi se en minister som legger seg langflat for å være «kul» og på «parti med de unge». Elvestuen erklærer seg enig i det meste av 17-åringens slagordpregede argumenter og krav. Han og forteller at han har vært engasjert i «dette» helt fra han var 15 år. Elvestuen vil også skryte av alt hva Norge gjør for å «vise vei» i verden, og opplyser blant annet at:

«90 prosent av det som brukes på regnskogsatsning i verden, bevilges av Norge».

For Hanna Lein-Mathisen er dette muligens imponerende tall. For de fleste andre er det antagelig fullstendig sjokkerende. 90 prosent fra Norge? 10 prosent fra resten av verden? Mange vil kalle det vanvidd, og direkte uansvarlig bruk av norske skattepenger, ikke minst med tanke på hvor forsvinnende lite denne satsningen har gitt av resultater.

«Hyklersk»

Hanna Lein-Mathisen har mer på lager av det hun kanskje ser på som gode argumenter i en debatt:

«Det er hyklersk at dere ikke gjør det VI krever, når det er VI som er fremtiden. Vi skal arve jorda. Jeg vil ha en jord som mine barn kan leve trygt på.»

Jaha, det trumfer vel det meste av motargumenter, skulle en tro? Verken Elvestuen eller programlederen har i hvert fall noen spørsmål.

Et sitat for evigheten

Nå føler Ola Elvestuen at tiden er inne for å slippe løs noen bevingede ord, blant annet som svar på at Lein-Mathisen har angrepet planene om å bygge ut Sverdrup-feltet.

Dette budskapet fra tåkeheimen bør leserne få med seg i sin helhet, det er sitert ordrett:

«Nettopp derfor må du begynne å ta på alvor den klimarisikoen som vi har, både det, selvfølgelig det som går med det at klima endres, og de værsituasjonene vi har. Det blir mye mer alvorlig, men også da hvor lenge du da kan forvente å ha en økonomi. Nettopp den lengden gjør at du må ha et helt annet alvor når du vurderer hvert enkelt felt i framtida, og om dette er mulig og kan la seg gjennomføre og bør gjennomføres.»

Er det mulig å forstå noe som helst her? Selv programleder Aas er stum et øyeblikk, før han tørt kommenterer: «Det finnes ingen korte svar…»

For virkelig å vise hvor alvorlig han tar saken, legger Elvestuen til følgende appell: «Norge må ta et internasjonalt ansvar».

Jaha. Han ser kanskje for seg å øke Norges andel av regnskogsatsningen fra beskjedne 90 prosent til… 100 prosent?

Når du trodde det ikke kunne bli mer uforståelig

Nestemann til å erklære sin støtte til den streikende ungdommen er forsker Borgar Aamaas fra klimainstituttet Cicero, et institutt som ikke akkurat er kjent for sin objektive tilnærming til fagfeltet. Aamaas kan fortelle at utspillene fra de streikende elevene er «en god start», og hans begrunnelse er om mulig en enda mer ubegripelig suppe enn Elvestuens episke tåketale:

«Hvis vi sammenligner det med Paris-avtalen, så skal vi jo ned til netto null i 2050, og noe sånt som 45-50 prosent eller enda mer her i Norge. Og det er jo et mål om å kutte 65 prosent. Og da tar de vel innover seg at vi skal kutte litt mer, fordi vi slipper ut litt mer, sånn at det er på linje på det feltet.»

Gåte: Hva er det som sies her, tro? Forsto han det selv?

Programleder Aas har åpenbart ingen problemer med forstå budskapet, og spør velvillig: «Er dette realistisk?» Aamaas: «Det er ekstremt ambisiøst» Aass: «Men det er altså det som skal til?» Aamaas: «Nettopp.»

Siste håp: Terje Søviknes inn på banen

Endelig, tenker nok en del seere. Nå får det være nok ensidighet og propaganda. Her kommer det en som kan nyansere alt dette babbelet. Nestleder i FrP, tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes slippes til i det debatten spores over til å omfatte temaet bompenger. Kom igjen, da Søviknes, gi dem inn!

Men, nei. Hvilket mageplask. Noe av det første Søviknes forsikrer alle om, er at vi må jobbe sammen for å realisere «det grønne skiftet», og nå «målene i Paris-avtalen». Hvilket parti er han fra, igjen?

Resten av debatten er noen minutters spak mumling om bompenger fra Søviknes, mer tåketale fra Elvestuen og hissige gjentagelser av slagord og krav fra Lein-Mathisen. Det er rett og slett nok, nå.

Vi slår over til TV2 Nyhetene, og rekker akkurat å se at «streikende» skoleungdommer med hjemmelagde plakater mottas med jubel og trampeklapp som æresgjester på MDGs landsmøte.

Sukk.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂