Nå krever MDG at Norge gir enda mer som «Korona-krisepakke» for fattige land. Det vil i praksis si å øke norsk bistand fra 40 milliarder til enda mer svimlende beløp. Hvor tar MDG alle disse pengene fra? Fra oljevirksomheten de vil nedlegge?

Nylig ble det lansert en ide om at Norge, igjen, skal stå i spissen for enda en internasjonal «givergruppe». Der skal det skuffes enda flere norske penger inn i diffuse prosjekter rundt om i verden. Offisielt skal dette, ifølge NRK, hete et «flergiverfond». Men ingen trenger å være i tvil om hvilket land som skal sitte på første rad med åpen lommebok.

«Norge har foreslått et nytt flergiverfond i FN for å hjelpe utviklingsland med å møte koronaepidemien. FN går trolig med på ideen. Forslaget ble godt tatt imot, og kan lanseres i løpet av kort tid, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding.»

Gjennom dette fondet skal ytterlige milliarder av våre felles midler få ben og gå på. Samtidig vises det forbløffende gjerrighet med tiltak og hjelp til norske bedrifter og arbeidstakere som rammes økonomisk av epidemien.

Men selv ikke en slik «raus» plan om skjødesløs pengebruk midt i Korona-krisen, er nok for de mest uansvarlige aktørene som leker seg i den politiske sandkassen her i landet.

Nå kommer nemlig MDG på banen og krever enda mer bistand, nettopp på grunn av Korona-situasjonen.

I Dagsnytt 18 på NRK har MDG alltid en åpen mikrofon, og dette utspillet får naturligvis straks sendetid.

  «Vi trenger veldig, veldig mye mer», sier MDGs utenrikspolitiske talsperson Sigrid Heiberg, om Norges foreslåtte ekstrabistand i forbindelse med Korona-krisen.

«Vi må gjøre mer», legger hun til, så det ikke skal være tvil. Norge må som kjent alltid «gjøre mer, gi mer».

Dette får programleder Espen Aas til å gå til et skritt som i NRK-sammenheng er temmelig uhørt, nemlig stille et tilnærmet kritisk spørsmål til en MDG-representant:

«Vi kan vel tømme hele oljefondet til bistand?», undrer han, og lurer vel samtidig på hvordan et slikt, lett syrlig spørsmål til MDG vil tas imot av rødgrønne kolleger på kammerset etterpå.

«Ja, det kan vi», svarer Heiberg fra MDG uten blygsel. Hun begynner å legge ut om at dette er en global epidemi osv., noe man vel må anta at de fleste av seerne hadde en viss mistanke om fra før.

«Norge har økonomiske muskler», beretter hun videre.

Men hun kommer ikke inn på at disse «musklene» i all hovedsak stammer fra nettopp den oljevirksomheten hennes parti gjør sitt beste for å avskaffe.  Hva det partiets politikk betyr for pengene hun gjerne vil gi bort, sies det ikke noe om.

NRKs programleder Espen Aas lar velvillig være å spørre om akkurat det. Han aner nok at det er et lite velkomment tema for et av kanalens favorittpartier. Det får være grenser for kritisk journalistikk.

Heiberg kommer inn på at «vi» straks må «evakuere tusenvis» av migranter fra Hellas. Også dette skal formodentlig bekostes av de utømmelige ressursene MDG mener vi har til rådighet. Det er snakk om penger som definitivt ikke er skapt av noen av MDGs grønne fantasi-næringer.

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein fra KrF er også til stede, og klarer å si ordet «sårbar» om mulig enda flere ganger enn Heiberg.

«Vi kommer til å bruke mer enn 1 milliard», lover Ulstein.

Dette er likevel ikke nok til å stagge MDGs iver etter å gi «mer».

«Alt henger sammen med alt, og vi er nødt til å tenke flere tanker på samme tid», kan Sigrid Heiberg fra MDG opplyse om, og viser at hun er en debattant for de helt store anledninger.

Nå setter utviklingsminister Ulstein i gang en svært lang og bortimot uforståelig tale om hjelp, fattigdom, Afrika, osv., i kjent, empatisk KrF-ånd.

Programleder Espen Ass flakker med blikket, mumler ut et par halvhjertede spørsmål, og ser ut til å ha resignert med hensyn til å få debatten til å by på noe av mening for seerne. Sendingen er jo uansett snart slutt.

MDGs Sigrid Heiberg får ordet til sist, med et svar på Ulsteins nesten tårevåte tåke-monolog:

«Jeg tror jeg er enig i alt du sa nå, men det trengs altså mer», avslutter hun.

Da vet vi det. MDG vil gi mer til verden der ute. Det vil Krf også. De vil gi mer. Hva dette vil ha å si for Norges evne til å håndtere den galopperende og økonomisk ekstremt krevende krisen i eget land, er ikke spesielt interessant for noen av partene.

Men seerne er nok en gang blitt minnet på at MDG som vil redusere Norges inntekter mest, også er det partiet som vil gi bort mest til penger til andre land.

Det er faktisk en del velgere der ute som synes det høres ut som et godt konsept.

 

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.