Frp-leder Siv Jensen nekter å godta at u-hjelpen skal være fredet når norsk økonomi er i krise. Statsminister Erna Solberg t.h. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I en situasjon hvor 400.000 nordmenn er arbeidsledige og økonomien kollapser, vernes bistandsbudsjettet. Det er farlig, sier Frp-leder Siv Jensen, som varsler kamp om de 35,8 milliarder bistandskronene når Stortinget skal behandle statsbudsjettet til høsten:

– Alle steiner må snus, også nivået på norsk bistand.

De økonomiske uværsskyene tårner seg opp. Anslaget for den økonomiske veksten er justert ned til minus 4 prosent, noe som vil innebære at økonomien krymper med rundt 200 milliarder kroner.

Det forventes en bølge av konkurser og høy arbeidsledighet i lang tid fremover.

Statsfinansene belastes tungt: regjeringen øker pengebruken med 240 milliarder kroner og pøser på med over 400 milliarder oljekroner for å lindre smerten.

– Velferdsmodellen er truet

I går advarte finansminister Jan Tore Sanner om at den norske velferdsmodellen er truet.

Nedgangen kan bli dyp, sa Sanner i sin tale til Stortinget. Lav oljepris, skatteutsettelser og fallende inntekter fra sokkelen er blant det som har snudd Norges statsfinanser på hodet.

– I høst budsjetterte vi med et overskudd på 255 milliarder kroner, inkludert oljeinntekter og fondsinntekter. Nå kan vi få et underskudd på 124 milliarder kroner, sa Sanner.

Han understreket at det også i krisetid er nødvendig å passe på pengebruken.

Likevel verner regjeringen bistandsbudsjettet. Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF) mener det er riktig prioritering:

– Det som har vært en krise i vårt land, kan bli en katastrofe i mange utviklingsland. Så mange som 500 millioner mennesker kan skyves ut i fattigdom og antallet mennesker som lever i sult kan dobles, sier Ulstein til Nettavisen.

Ulstein sier at det ikke er tradisjon for å justere bistandsbudsjettet hverken opp eller ned avhengig av svingninger i økonomien.

– Alle steiner må snus

Frp-leder Siv Jensen varsler kamp om u-hjelpen når statsbudsjettet kommer til Stortinget i høst.

– Når statsbudsjettet for 2021 skal spikres, mener vi at bistandsbudsjettet må ned. Norge gir uforholdsmessig mye per person enn de aller fleste land i verden. Vi ligger skyhøyt over målet til FN, sier Jensen til Nettavisen.

Alle steiner må snus, og målet om én prosent av BNI (bruttonasjonalinntekten) til bistand må skrinlegges, krever hun:

– Det som er farlig når man lager den type formuleringer er at pengene bevilges automatisk helt uten at det blir noen budsjettprioritering. Når man slåss om mer penger til politi eller forsvar kan utviklingsministeren bare lene seg tilbake – fordi det blir satt av uten debatt.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.