Frp-leder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Frp-lederne Siv Jensen og Sylvi Listhaug kritiserer finansminister Jan Tore Sanner for å gjøre pensjonistene til syndebukker for strammere budsjett, samtidig som han ikke nevner innvandringen med ett ord.

– Sanner gjør sitt beste for å late som de svært høye kostnadene til asyl- og flyktninginnvandring ikke eksisterer, skriver de to Frp-lederne i en kronikk i Aftenposten,

Det er feil å legge skylden på eldre som gjennom et langt liv har betalt skatter og avgifter. De har selvsagt rett på adekvate pleie- og helsetjenester når de har behov for det, skriver Listhaug og Jensen. Aftenposten har også intervjuet de to:

– Sanner formulerer seg på inn- og utpust slik at det høres ut som om veksten i antallet eldre er hovedproblemet, sier Siv Jensen.

– De har stått på og opparbeidet seg rettigheter. Da skal de ikke fremstilles som problemer, de skal kose seg og få det de har krav når de velger å gi seg, legger Listhaug til.

Smalhans

Sanner skrev i en kronikk i Dagens Næringsliv at Norge de siste 20 årene hatt et eventyrlig handlingsrom i den økonomiske politikken, og at vi har «vennet oss til å legge nye 15–20 milliarder kroner på bordet hvert år».

Men nå blir det smalhans, ifølge Sanner, og slik forklarte han hvorfor:

«De neste årene blir vi flere eldre, med det innebærer av flere pensjonister, større utgifter til helsetjenester og en mindre andel av befolkningen i arbeid.»

Sanner nevner overhodet ikke asyl- og flyktninginnvandringen i kronikken, påpeker Jensen og Listhaug.

3.000 kvoteflyktninger koster 50 milliarder

De to mener at det bør kuttes utgifter i asyl og innvandring, bistand og antall kvoteflyktninger.

Basert på Utlendingsdirektoratets prognoser i 2015 vil det koster Norge tre milliarder pr. år å hente 3000 kvoteflyktninger til Norge. Men dette er tydeligvis ikke en belastning på budsjettet som Sanner finner verdt å nevne. I tillegg kommer alle utgiftene som er opparbeidet over tiår på grunn av et altfor høyt asyl- og flyktninginnvandringstempo.

En stadig økning av bistandsbudsjettet, som alle partier minus Frp mener skal utgjøre 1 prosent av statens bruttonasjonalinntekt, er heller tydeligvis ikke noe problem.

(…)

Ifølge presentasjonen SSB holdt for Frp i 2019, er livsløpskostnaden pr. flyktning, basert på det mest realistiske og «vanlige» integreringsforløpet, vanvittige 16,4 millioner kroner. Det betyr at livsløpskostnaden for 3000 kvoteflyktninger som bosettes i Norge på ett år, tilsvarer nesten 50 milliarder kroner.

Men problemet for statskassen, er ifølge Sanner pensjonistene.

– Misforstår bevisst

Sanner mener Jensen og Listhaug bevisst misforstår.

– Jeg oppfatter budskapet fra Siv Jensen og Sylvi Listhaug som spekulativt, hvor de bevisst velger å misforstå det jeg har skrevet og sagt, som er nesten ord for ord er det samme budskapet Siv Jensen hadde som finansminister.

Sanner skal snart legge frem perspektivmeldingen om den økonomiske utviklingen, og den forrige finansministeren utfordrer den nåværende:

– Sanner har vært flinkest til å legge frem regnestykker om hva pensjonistene koster. Jeg vil utfordre Sanner til å ha flere perspektiver. Jeg forventer et kapittel med beregninger på innvandringsfeltet. Innvandring er ikke gratis, sier Jensen.

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.