Ungdomspolitikere fra Ap og V beskylder hverandre for å støtte en altfor streng asyl- og innvandringspolitikk. Eller sagt på en annen måte: Hvem klarer å fremstå som mest liberal og hjertegod? Det ble en selsom debatt i NRK Dagsnytt 18, og som vanlig slapp ingen til for å skjære igjennom tøvet.

Hvor meningsløs kan en innvandringsdebatt bli? I mandagens Dagsnytt 18 forsøkte man visst å finne ut av nettopp dét. Derfor hadde man invitert leder for Unge Venstre, Sondre Hansmark, og nestleder for AUF, Astrid Hoem. De to skulle så kappes om hvem som vil slippe inn flest asylsøkere/innvandrere til Norge, med minst mulig av krav til noe som helst.

Unge Venstre-leder Hansmark gikk offensivt ut og erklærte at AUF nå nærmest hadde «sviktet» i det gode og viktige arbeidet for å åpne landets grenser. Han viste til at Arbeiderpartiets landsmøte nylig vedtok enstemmig enkelte innstramninger i partiets program på dette feltet. Det gjorde trolig partiet for å svare på de innvandringskritiske strømninger blant velgerne man blant annet har sett i Danmark i den senere tid. Det vil si at også AUFs representanter på landsmøtet stemte for den  skjerpede innvandringspolitikken, og det ga Unge Venstre ammunisjon til å gå til angrep.

«AUF har satt sitt godkjenningsstempel på Arbeiderpartiets nye, strenge innvandringspolitikk. AUF har abdisert som et asylliberalt parti»,

tordnet en nokså veltalende og kvass Unge Venstre-leder Hansmark, og virket oppriktig bekymret ved tanke på at tilstrømningen av innvandrere kunne bli redusert.

«Sammen kunne vi hjulpet mennesker på flukt», la han til, og mener tydeligvis at nettopp Unge Venstre og AUF burde være allierte i arbeidet for åpne grenser. Han gikk ikke nærmere inn på hva «flukt» har å gjøre med flertallet av dagens innvandrere.

Dette falt ikke i god jord hos AUF. At AUF skulle være mindre liberale enn Unge Venstre i innvandringsspørsmål,  ville så visst ikke AUFs nestleder Astrid Hoem høre på. Hun repliserte hissig at

«Unge Venstre har satt inn Fremskrittspartiet i regjering».

Hun argumenterer så med at Unge Venstre er de siste som bør kritisere andre for streng innvandringspolitikk. For Hansmark og Unge Venstre har nærmest gått til sengs med ondskapen selv i den nåværende regjeringen, forstår vi på den engasjerte AUF-lederen.

Men Hansmark slår tilbake og forteller triumferende at med Venstre i regjering

«tar Norge imot tre ganger så mange kvoteflyktninger som det Arbeiderpartiet gjorde!»

Det er en opplysning som ser ut til å gjøre inntrykk både på programleder Lilla Sølhusvik og AUFs Astrid Hoem, og antagelig kommer det nokså overraskende også på en del av tv-seerne.

Den videre debatten handler om at de to fortsetter å beskylde hverandre for å støtte en grusom og hjerteløs politikk, og det som sies, er kort oppsummert følgende:

«Dere støtter Arbeiderpartiets strenge politikk!»

«Men dere støtter FrPs strenge politikk!»

Enkelte seere stusser antagelig over at partiet Venstre, som sitter i en borgerlig regjering, i dag har en ungdomsorganisasjon som i praktisk politikk ser ut til å høre hjemme et sted mellom Rødt og SV.

Men det mange seere nok venter utålmodig på, er at det skal settes over til en tredjepart i denne debatten. En som kan stille spørsmål ved premisset om at det er så fryktelig om å gjøre for Norge å få inn flest mulig innvandrere til landet.

Her er det opplagt andre momenter som bør tas opp. Hvilke fordeler medfører økt innvandring for Norge? Hvilke ulemper betyr det? Er ikke dette selvsagte temaer i en slik sammenheng? Når man først har ungdomspolitikerne på banen, burde man ikke da invitere en representant fra Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon FPU som et kritisk korrektiv, en som kunne utfordret de to andres identiske og nokså kontroversielle utgangspunkt?

Nei, ikke for NRK, tydeligvis. Der holder det lenge med to «ulike syn» på hvordan man skal få åpnet for flest mulig innvandrere til landet vårt. Det får være «innvandringsdebatt» nok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.