Ungdomspartiet AUF sikret seg en stor seier på Arbeiderpartiets landsmøte: Fraværsgrensen skal skrotes.

– Det betyr at høyresidens strenge fraværsgrense vil bli fjernet og bli erstattet av et nytt, nasjonalt fraværsreglement, sier AUF-leder Astrid Hoem til VG.

Forslaget er ennå ikke formelt vedtatt på landsmøtet, men noen har snakket sammen, som man pleier å løse problemer i Ap.

Det var Solberg-regjeringen som innførte fraværsgrensen i 2016. Med 10 prosent fravær i et fag mistet elevene muligheten for å få en karakter.

Det var noen som anså fraværsgrensen som et forsøk på å forhindre innvandrere i å sende ungene sine til hjemlandet i månedsvis. Men de fleste lærere har vært positivt innstilt, siden elevene faktisk møtte opp på skolen mer jevnlig enn før regelen ble innført.

Det er uklart hvilken ordning Ap vil innføre som erstatning.

 – Det vet vi ikke ennå. Det aller viktigste for oss er at man fjerner den rigide Høyre-ordningen som har vart altfor lenge.

Hoem er klar på at 10-prosentregelen forsvinner, og nå skal det satses på mer tillit til elevene, og utdanningen skal bli mer kunnskapsbasert.

Støre gjorde det klart i sin tale at alt som er funnet opp av høyresida, må fjernes.

– Vi skal ikke ha høyresidas grense, sa Støre.

Merkelig nok gjelder ikke dette for en massiv utvidelse av statsapparatet og en nasjonal katastrofe som følge av energipolitikken. Men fraværsgrensen, den er høyreekstrem og må fjernes!

– Jeg er opptatt av at vi har tydelige regler for tilstedeværelse og nærvær på skolen. Det skal vi også ha framover, sier utdanningsminister Tonje Brenna.

Ap’s påtroppende nestleder vil ha tydelige regler ved å fjerne de tydelige reglene, altså. Som utdanningsminister uten utdanning fremstår Brenna som lite troverdig her, selv om man selvsagt kan være veldig klok uten utdannelse.

– Målet er at reglene skal være mindre rigide og byråkratiske, mer rettferdige for elevene og bidra til at flere fullfører videregående, sier Brenna.

I en verden hvor så å si alle skal tvinges inn på videregående, vil selvsagt frafallet øke og nivået på utdannelsen senkes. Så skal så mange som mulig presses inn i idiotiske fag på universiteter og høgskoler. Dette fører til et race to the bottom.

Personlig hadde jeg massivt fravær på gymnaset, mest fordi jeg fant skolen nokså kjedelig og uinteressant, men også fordi jeg var på utallige reiser på grunn av idretten. At jeg forsov meg og var et B-menneske, bidro også, siden disiplinen var ikke-eksisterende.

Men i et langt arbeidsliv har jeg kun hatt fravær på grunn av sykehusopphold og mine barns fødsler. Disiplinen kom fra idretten og Forsvaret, som ennå ikke hadde forfalt. Lenge før Hoem var født.

Jeg er usikker på hva jeg mener om fraværsregelen. De dårligste elevene klarer jo ikke lære seg noe som helst uansett tiltak. Etter min mening burde halvparten av elevene la være å gjennomføre videregående skole, slik at nivået kunne blitt hevet betraktelig.

Det er bedre med 10.000 godt utdannede unge mennesker enn 30.000 middelmådigheter som deretter studerer genusteori eller noe annet svada.

Ola Svenneby er leder av Unge Høyre, og er selvsagt misfornøyd.

– Først og fremst er det billig populisme, og umulig å forstå hva Ap mener i skolepolitikken. De er mot fraværsgrensen, men for et fraværsreglement, sier han til VG.

– Det virker ikke som om noen i Ap har tenkt en ny tanke i utdanningspolitikken på flere år, som ikke handler om reverseringer. Det taper norske elever på.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.