Ap-landsmøtet ville appellere til elevene og fjerner fraværsgrensen i videregående. Men nå sier lærerorganisasjonene nei. De bruker sterke ord: – Jeg vil advare sterkt mot å gå tilbake til den situasjonen vi var i. Fraværsgrensen har ført til at elevene er mer til stede på skolen. Det er bra for både elever og lærere og var helt nødvendig, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til Klassekampen.

Dette er organisasjoner som tradisjonelt står Arbeiderpartiet nær. Hvordan er det med kommunikasjonen?

Handal reagerer også på fremgangsmåten. Arbeiderpartiet vil fjerne grensen allerede før Utdanningsdirektoratet er ferdig med sin evaluering av ordningen, som skal være ferdig før jul.

Han får støtte fra lederen av Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.

– Fraværsgrensen virker etter hovedhensikten, som var å få ned udokumentert fravær og skulk, sier hun.

Det var mye oppmerksomhet rundt fravær før Erna Solberg fikk banket den på plass i 2016, og resultatene kunne avleses umiddelbart.

Ifølge en Fafo-evaluering fra 2020 førte det til at gjennomsnittseleven i videregående opplæring reduserte det totale fraværet sitt med omtrent 27 prosent fra før innføringen av grensen.

Kritikken fra lærerorganisasjonene er dårlig PR for den nye nestlederen, utdanningsminister Tonje Brenna. Hun insisterer på at det fortsatt skal være regler for fravær. Men vedtaket sier noe annet.

«La det ikke være noen tvil: Vi skal fortsatt ha regler for fravær i skolen. Jeg er opptatt av at vi skaper tydelige rammer og fokuserer på nærvær og tilstedeværelse», skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en e-post til avisen.

Ap har nok en gang skutt seg selv i foten.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.