Briter som fullførte videregående skoler under nedstengningene ble trøstet av lærere som ga dem bedre karakterer enn de fortjente. Nå ryker de ut av universitetene som de egentlig aldri skulle ha kommet inn på.

Med en frafallsprosent på nesten 30 prosent for enkelte fag, har sjenerøse karakterer under covid gjort at tenåringer ikke kan klare seg på høyere nivå. I et land hvor det å studere koster mye, så er resultatet kunnskapsløse unge mennesker uten utdannelse, men med gjeld.

Nå skal karakterene settes tilbake til normalt nivå, dvs. samme nivå som 2019, det siste året før galskapen rammet britiske skoler. Derfor advares nå elevene om en ny form for sjokk, siden mange elever vil bli tildelt langt dårligere karakterer enn de forventer, skriver The Times.

Utdanningsminister Gillian Keegan sier elevene må være forberedt.

– During the pandemic, results were higher because of the way grades were assessed — now grades will be lower than last year and more similar to 2019. Pupils and parents might wonder why.

Keegan sier dette er helt nødvendig for at både universiteter og arbeidsgivere skal få en viss indikasjon på hvilke evner søkeren har. Derfor vil anslagsvis 75.000 færre elever kunne vise frem A på karakterskalaen i år. Dette er helt nødvendig, siden toppkarakterer ble delt ut i vilden sky under pandemien.

At one private school, the proportion of A* results rose from 33.8 per cent in 2019 to 90.2 per cent in 2021.

Dermed ble elever med alt for lavt kunnskapsnivå sendt til universitetene, og mange dropper ut. Dette fører til at unge briter starter livet med nederlag og gjeld. Som Vernon Sutherland. Han droppet ut av sine fransk- og språkstudier ved Oxford, og ble belønnet med 18.000 pund i gjeld etter to år, nesten 240.000 norske kroner.

Sutherland er naturligvis skuffet.

– It does bother me that I paid that money and I didn’t get a degree. I am a little bit worried about the cost of those two years, where I, in essence, got nothing.

Nå er det selvsagt ikke slik at man blir tildelt kunnskap på et universitet, man må skaffe kunnskapen ved egen innsats. Men da bør man heller ikke sende elever til toppuniversiteter som ikke har de nødvendige kvalifikasjonene.

Det samme problemet opplever mange av de som kvoteres inn på toppuniversiteter i USA. Det sies at man burde ha omtrent 130 i IQ for å kunne gjennomføre seriøse studier på Harvard. Da er innkvoterte studenter med gjennomsnittlig IQ på rundt 100 fullstendig sjanseløse.

Lord Baker of Dorking, tidligere utdanningsminister for De konservative, mener at hver unge person som dropper ut av et universitet opplever en personlig tragedie.

– The loan system is broken. These debts have become enormous and they will follow students for the rest of their lives.

Ifølge Ellen Townsend, som er professor i psykologi ved University of Nottingham, er det flere grunner til at studenter dropper ut av universitetene. I tillegg til dårlig grunnlag, dropper studenter ut fordi de ikke klarer de høye levekostnadene, og på grunn av mentale problemer, som har økt i antall de siste årene.

Det er en del briter som reagerer på sosiale medier og i kommentarfelt over at unge studenter ruineres og mislykkes, mens illegale migranter bor på luksushoteller.

Les også:

Norsk skole nærmer seg et bunnivå, og verre skal det bli

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.