Alle som har en naiv tro på at høyere utdanning har kraften til å innpode moral, har ikke studert historien til tyske universiteter i det tredje riket. Forfallet blant de intellektuelle startet flere år før Hitler kom til makten.

Allerede i 1927, seks år før Hitler kom til makten i Tyskland, skrev den franske filosofen Julien Benda boken La trahison des clercs – De intellektuelles forræderi.

Det er en svært utbredt misforståelse at det er en åpenbar korrelasjon mellom kunnskap og visdom. Å være intellektuell medfører ikke nødvendigvis klokskap eller praktisk fornuft.

Dette skrev historiker Bård Larsen i Civita i 2014. Larsen har selvsagt rett, men det som er skremmende at man behøver å skrive noe så selvinnlysende. Dog skal han få litt ros for å være tidlig ute.

De få intellektuelle som har erfaring fra andre typer arbeid vet jo at høy utdannelse like gjerne kan ødelegge et menneske som å forbedre deres forståelse for hva som foregår i samfunnet rundt dem, du vet: Hva vanlige folk bryr seg om.

Det er mange år siden Mor Nille ble definert som en sten, for å si det slik. Det er faktisk 300 år siden Ludvig Holberg skrev Erasmus Montanus, som avslørte akademias tilgjorte og innbilske selvtillit på en måte som har like stor slagkraft i dag.

Akademia er i fritt fall, som har pågått i mange tiår. Dette er en klar advarsel om Vestens undergang, som pågår rett foran øynene våre. Mange år for sent begynner folk som Espen Goffeng å reagere. I en godt skrevet artikkel i Nettavisen slakter han dagens akademia.

Men Goffeng er alt for sent ute, så jeg blir ikke så veldig imponert.

Niall Ferguson tar for seg dette temaet i en artikkel i National Post, og han kan klappe seg selv på skulderen. For han var en av de tidlige varslerne, og sa selv at han ikke orket å oppholde seg i Europa lenger. Han flyttet til USA.

Briljant Niall Ferguson skrev ut bitter pille

Men USA har endt opp med toppuniversiteter som aksepterer at studentene roper om folkemord på jødene, og de ynkelige lederne av universitetene overrasker neppe en anti-woke historiker som Ferguson, som selv har Harvard på CV-en.

Ferguson minner om at allerede Benda pekte på hvordan intellektuelle organisasjoner ble preget av politisk hat. Dette hatet kunne videreføres til vold, noe som førte Europa inn i en katastrofe.

Nå skjer det samme igjen, nesten et århundre senere. Riktignok opplever vi i dag en slags kommunistisk totalitær bevegelse, ikke en nazistisk. Men fascismen er godt synlig.

The question is whether we — unlike the Germans — can do something about it.

I nesten ti år har Ferguson vært vitne til forræderiet i moderne akademia. Han har også merket seg hvordan styremedlemmer, donorer og alumni har tolerert at akademia har blitt fylt opp av en «progressiv», illiberal woke-mafia som har brukt institusjonene som et våpen mot politiske motstandere.

Metoden er sjargong, som også Roger Scruton har påpekt i boken Svindlere, svermere og sjarlataner, som Document Forlag har utgitt i norsk utgave.

Throughout that period, friends assured me that I was exaggerating. Who could possibly object to more diversity, equity, and inclusion on campus?

DEI, som står for mangfold, utfallslikhet og inkludering, fører til at folk med hvit hud eller normalt sexliv blir eksludert. Dette skjer til stadighet, uten at det får konsekvenser.

Å være konservativ anses som nesten utålelig i dagens akademia. Det samme gjelder regimemediene. Men det utbredte jødehatet har skapt reaksjoner blant donorer, og Liz Magill måtte trekke seg som president for Penn University.

Claudine Gay er president for Harvard, av uforståelige grunner. Hun mente altså at det var helt greit å rope ut at man ønsket at jødene skulle utsettes for folkemord, for det var avhengig av «kontekst».

Men da George Floyd døde skrev Gay at hun følte seg personlig truet, selv om hendelsen i Minneapolis skjedde 20 timers kjøring fra der hun befant seg. Gay var neppe en seriekriminell narkoman som ville gjøre motstand mot politiet i nesten tre kvarter. Hva slags kontekst førte til at hun følte seg personlig truet?

In nothing that Gay said to Congress did she seem aware that Jewish students might have felt the same way after Oct. 7.

Gay støttet selvsagt Black Lives Matter-bevegelsen, som ødela eiendom for milliarder av dollar og drepte flere dusin mennesker.

Akademisk stjernelag vil skape anti-woke universitet

Max Weber skrev i 1917 et essay som klart og tydelig hevdet at politisk aktivisme ikke skulle tillates i undervisningen. Nå har den politiske aktivismen invadert alt, inkludert barnehager og barneskoler.

Lignende argumenter ble fremmet i Kalven Report i 1967. De hadde ingen problemer med å formulere målet med universiteter.

Universitetet oppdrag er oppdagelse, forbedring og formidling av
kunnskap.

The mission of the university is the discovery, improvement, and dissemination of knowledge.

Så ble dette totalt ignorert, og nå er det ikke lett å anbefale unge mennesker å ta høyere utdannelse i Vesten.

Mange lar seg overraske over at de beste universitetene i verden har blitt forvandlet til jødehatende institusjoner som forkaster alle vitenskapelige prinsipper og erstatter det med kritisk raseteori og Queer Studies.

Men det samme skjedde med de tyske universitetene, som ble regnet som verdens beste i mellomkrigstiden. De tyske intellektuelle lot seg imponere av en karismatisk leder, som mange anså som en ny Bismarck. Vår tids intellektuelle tilber woke ideologi og idiotbegreper som mangfold, uten å forstå at det eneste mangfoldet som betyr noe er et sunt mangfold av meninger.

Få av dem våger å definere hva en kvinne egentlig er. Og hvem trenger mangfold av meninger i en situasjon hvor hele «eliten» hevder at the science is settled?

Today’s progressives engage in racism in the name of diversity. The nationalist academics of interwar Germany were at least overt about their desire for homogeneity and exclusion.

Siden universitetene skal stå for nyskapning, finne løsninger på seriøse problemer og øke kunnskapsnivået i hele befolkningen, så er det meget alvorlig at universitetene har forfalt til utklekningsanstalter for idioter og politiske aktivister.

Men hvis akademia fortsetter å fokusere på rent sludder, som kritisk raseteori og lignende, mens resten fokuserer på hvordan de kan bli rike på grunn av klimahysteriet, og hvordan vi kan hjelpe alle land i verden bortsett fra vårt eget, så ser ikke framtiden lys ut.

Alle som truer med å utrydde jødene, eller hyller de som faktisk forsøker, bør minnes om hvordan de tyske universitetene forfalt. For en stor andel av de ledende akademikerne i Tyskland den gangen var jøder.

Woke-mafiaen forsøker kanskje nok en gang å skremme jødene fra universitetene, denne gangen i USA. Motivet er kanskje det samme: Hvis alle jødene forsvinner, så åpner det seg nye karrieremuligheter for DEI-folket som hyler from the river to the sea, og drømmer om en global intifada.

Prisen for det akademiske forfallet havner hos skattebetalerne, de som  Hillary Clinton kalte deplorables.

Men de «avskyelige» Trump-supporterne vil neppe gi seg uten kamp. Dette er på en måte skremmende, men samtidig er det en spore til håp.

Når vil nordmenn reagere, og si nok er nok?

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.