Raseriet over jødehatet på campus er et sjeldent og velkomment eksempel på at amerikanske universiteter ikke kan opptre akkurat slik de vil. Men det er ikke nok at et par presidenter ved Ivy League-universitetene trekker seg.

Dette skriver Wall Street Journal på lederplass. For ifølge WSJ er jødehatet kun ett eksempel på forråtnelsen som har rammet amerikanske toppuniversiteter.

Men allikevel anser WSJ det som en positiv nyhet at maskene er i ferd med å falle, og at den intellektuelle og politiske korrupsjonen som preger akademia avsløres.

Universitetenes presidenter hevdet de beskyttet ytringsfriheten, men dette er en ren bløff, ifølge WSJ.

The presidents of MIT, Harvard and the University of Pennsylvania hid behind concerns about free speech. But as everyone paying attention knows, these schools don’t protect speech they disagree with. They punish it.

Harvards president Claudine Gay har ledet et universitet som fulgte såkalt progressiv ideologi. Blant annet ble det ansett som trakassering om man brukte feil pronomen. Men å oppfordre til folkemord på jøder var ikke nødvendigvis trakassering, dette måtte vurderes ut fra «kontekst».

En rangering av ytringsfrihet hos amerikanske institusjoner, utført av Foundation for Individual Rights and Expression, rangerte Harvard på 248. plass av 248 mulige, med Penn University på 247. plass.

Ikke akkurat forbilder for ytringsfrihet, så lenge det ikke dreier seg om jødehat, altså. Presidenten ved Penn, Liz Magill, har allerede gått av, og det er meget sannsynlig at andre følger etter.

President for Penn University trekker seg etter press

Men hvem skal erstatte dem som går av? Hele akademia er jo preget av disse woke holdningene. Det ser derfor mørkt ut for Ivy League.

Som Douglas Murray påpeker: Dette er samme gjengen som i årevis har angrepet «microaggressions». Men oppfordringer til folkemord på jøder er ikke kvalifisert hvis ikke «konteksten» oppfyller noen udefinerte krav.

Presset har ført til unnskyldninger og beklagelser, men WSJ mener dette bør ignoreres.

The three presidents have apologized for or moderated their comments before Congress, but that was only after the political consequences became clear. Believe what they said the first time. That is what their institutions now stand for.

Men forråtnelsen vil fortsette uansett, i form av DEI (Diversity, Equity, Inclusion) og antiamerikanske og -vestlige holdninger som gjennomsyrer akademia over hele Vesten, med USA som frontkjempere.

Man må derfor håpe på at det opprettes nye styrer som utnevner nye ledere for universitetene som våger å stå imot moderne woke-ideologi, og heller fokuserer på et intellektuelt mangfold, skriver WSJ.

The answers must lie with boards of trustees willing to appoint presidents who will stand up to the DEI censors and require intellectual diversity among the faculty.

Så må de økonomiske bidragsyterne bidra, ved å nekte å subsidiere galskapen. Jødehatet er bare ett av mange eksempler på holdninger på campus som rett og slett ikke kan aksepteres.

Under lederartikkelen er det i skrivende stund nesten 1200 kommentarer. En kommentar sammenligner universitetenes situasjon med spådommen til britenes tidligere statsminister Margaret Thatcher.

«The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.»

– So as the Iron Lady predicted, the ends of progressivism on college campuses do not, or will not end with open discourse, but rather empty (or less robust) endowments. And rightly so.

Pengene avgjør, med andre ord.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.