President Liz Magill ved University of Pennsylvania må trekke tidligere uttalelser, og sier nå at det faktisk må anses som trakassering og trusler hvis man oppfordrer til folkemord av det jødiske folket.

«From the river to the sea» og «globaliser intifadiaen» har blitt skreket ut på campus ved en rekke såkalte toppuniversiteter i USA. I tillegg har jøder blitt utsatt for både fysiske angrep og verbal trakassering og trusler.

Under en høring i Kongressen ble Magill og andre universitetslederes reaksjoner på de pro-palestinske demonstrasjonene tatt opp. De ble blant annet spurt om det å oppfordre til folkemord på jødiske elever ville være i strid med skolenes retningslinjer, skriver Wall Street Journal.

Magill svarte at det var avhengig av konteksten. Nå angrer hun på uttalelsen.

– I det øyeblikket var jeg fokusert på universitetets mangeårige politikk på linje med den amerikanske grunnloven, som sier at tale alene ikke er straffbart, sier Magill i en video publisert på X onsdag.

– Jeg var ikke fokusert på, slik jeg burde ha vært, det ugjendrivelige faktum at et oppfordring til folkemord på jødiske mennesker er en oppfordring til noe av den mest forferdelige volden mennesker kan utføre.

Trusler og oppfordring til vold er dog ikke beskyttet av rettspraksis knyttet til 1. grunnlovstillegg, som gir amerikanerne en høy grad av ytringsfrihet, men ikke uten noen begrensninger.

Magill sa at å oppfordre til folkemord av jøder er en åpenbar trussel, med mål og å skape frykt hos en folkegruppe som i hundrevis av år har opplevd trakassering, undertrykkelse, vold og pogromer, noe som toppet seg med det massive folkemordet under Holocaust.

Mange har reagert på hennes opprinnelige uttalelses. Pennsylvanias guvernør Josh Shapiro (D) beskrev Magills uttalelser som «fullstendig skammelig» og ba styret ved universitetet kalle inn til et møte for å vurdere hennes fremtid.

Magill hadde allerede blitt oppfordet til å gå av på grunn av hvordan Penn har håndtert det økende jødehatet på campus etter Hamas’ terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.