Anti-israelske demonstranter ved Columbia University ble mandag stilt overfor et ultimatum om å spre seg eller bli suspendert. Flere hundre studenter er arrestert etter at universitetsledelser og politiet omsider har reagert.

Politiet arresterte rundt 275 personer på fire forskjellige universiteter i USA i løpet av helgen, og Det hvite hus oppfordret de økende protestene de siste ukene til å «forbli fredelige», skriver Breitbart/AP.

Men demonstrasjonene har absolutt ikke vært fredelige, og flere jødiske studenter har blitt utsatt for vold og trakassering.

Samtaler mellom studentene som har satt opp leiren, og universitetets ledelse har ikke ført fram, melder rektor Nemat Minouche Shafik mandag. Hun sier i en uttalelse at Columbia-universitetet ikke kommer til å selge aktiva som støtter Israels militære, et sentralt krav fra demonstrantene, men tilbyr å investere i helse og utdanning i Gaza og mer åpenhet rundt Columbias investeringer. (NTB-AFP-Reuters)

Demonstrantene har sagt at leiren de har satt opp på universitetsområdet vil bli stående inntil Columbia oppfyller kravene deres om avhending, åpenhet om universitets økonomi og amnesti for studenter og ansatte som har blitt straffet for å demonstrere.

Mandag morgen mottok demonstrantene et brev der de advarte studenter som ikke forlot leiren innen et visst tidspunkt, ville bli suspendert og miste muligheten til å fullføre semesteret med god anseelse.

Professor Joseph Howley ved Columbia University sier til AFP at skolens uttalelse mandag var å gi etter for politisk press utenfra.

Han sa at Columbia «bekrefter det falske premisset om at den blotte tilstedeværelsen av politiske ytringer på vegne av Palestina er en trussel mot jøder som meg selv».

Han kalte en slik holdning «absurd og farlig».

Men ingen nekter folk å ytre sin støtte til palestineres sak. Dog har demonstranter okkupert campus med ulovlige teltleire, og nektet å fjerne seg på ordre fra politiet.

Columbias rektor Minouche Shafik sier i en uttalelse at samtalene med demonstrantene har brutt sammen.

– Mange av våre jødiske studenter, og også andre studenter, har opplevd atmosfæren som utålelig de siste ukene. Mange har forlatt campus, og det er en tragedie.

– Antisemittisk språkbruk og antisemittiske handlinger er uakseptable, og oppfordringer til vold er rett og slett avskyelige.

– En gruppes rett til å uttrykke sine synspunkter kan ikke gå på bekostning av en annen gruppes rett til å snakke, undervise og lære.

Kritikere mener Shafik har vært alt for sen med sine reaksjoner, og flere har argumentert for at hun burde avsettes som rektor. Så det er mulig hun nå merker presset.

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.