Arbeidsgivere over hele USA klager over nyansatte som har fullført studiene sine på nedstengte skoler under pandemien. De mangler helt grunnleggende evner. Også nye studenter sliter.

Effekten av årevis med hjemmeundervisning under pandemien er i ferd med å ødelegge for arbeidsgivere. i hele USA. Dette er en av årsakene til at profesjonelle servicejobber ikke blir besatt, og varer ikke kommer ut på markedet.

Nedstengningene kan også være forklaringen på at produktiviteten i USA har sunket fem kvartaler på rad, skriver Wall Street Journal.

De nye arbeidstagerne mangler helt grunnleggende evner, som å kommunisere med andre. De er elendige på skriving og regning. Selv personlig hygiene er en utfordring, og de nyansatte må læres opp til f.eks. ikke å ta med seg ungene sine på jobb.

Argeidsgivere bruker millioner av dollar på å lære de nylig ansatte ting som man normalt behersker når man starter i en jobb.

Kunnskapsnivået har også sunket når det gjelder teoretiske oppgaver. Samtidig koster det tid og penger å lete etter de minst håpløse kandidatene.

Til tross for at kravene ble senket under nedstengningene, er karakterene på det laveste nivået på flere tiår. Dette gjelder helt fra fjerdeklasse på barneskolen og opp til avgangseksamener på universitetene.

Nå foreslår rådgivningsselskapet Talent First arbeidsgiverne om å endre strategi, og ikke velge ansatte basert på evner, men basert på vilje til å lære, sier Talent First-sjefen Kevin Stoots.

“Employers are saying, ‘We’re just trying to find some people who could fog the mirror,’ ” Stotts said.

Problemene rammer en rekke viktige områder. Ingeniører klarer ikke enkle beregninger, noe som kan føre til katastrofer. 100.000 sykepleiere sluttet under covid-19, og for få av de nye studentene klarer å kvalifisere seg til sykepleierutdannelsen.

Selv de som fullfører sykepleierutdannelsen sliter med å bestå den nødvendige prøven for å få sertifisering. Da er de allerede på lønningslisten, men kan ikke utøve sitt yrke. Dette koster sykehusene i gjennomsnitt 42.000 dollar per student.

Også nivået på nye soldater har sunket voldsomt. Document har tidligere skrevet om hvordan rekrutter må gå ukesvis på Fat Camp for å oppnå minstekravene når det gjelder overvekt.

Men kunnskapsnivået synker også merkbart. Karakterene på opptaksprøven til rekruttskolene har sunket med omlag 10 prosent. Dessuten klarer ikke soldatene å kommunisere like godt som før pandemien, noe som er av kritisk betydning i en eventuell krigssituasjon.

USAs armésekretær Christine Wormuth mener den langvarige isolasjonen under nedstengningene er hovedårsaken til den manglende evnen til kommunikasjon og samarbeid.

 “So many young people spent two years in relative  isolation and not doing a lot of group projects,” she said.

Forsvaret i USA er et skremmende symbol på en kultur som er i ferd med å råtne

Elever som starter universitetsstudiene nå er ikke forberedt på et normalt studentliv, så problemene kan vedvare. Nå må professorene endre pensum, og fokusere på basiskunnskap.

De nye studentene kan hverken lese eller skrive skikkelig, og evnen til kritisk tenkning har blitt merkbart redusert.

I tillegg mangler nyansatte både arbeidsmoral og vilje til å ta initiativ. De må overvåkes hele tiden, ellers utfører de ikke jobben sin skikkelig, sier sjefen for John Ball Zoo, Laura Davis. John Ball Zoo ansetter hver sommer unge sesongarbeidere, men nå er det håpløse tilstander.

“They’re not looking to be productive,” Davis said. “If they’re not told what to do, if someone isn’t managing every second and keeping them busy, their inclination is not to self identify what they can do—it’s to do nothing.”

De fleste av elevene og studentene WSJ har snakket med innser problemet, og gir nedstengningene skylden for sine manglende evner.

Det at unge mennesker på vei inn i arbeidslivet eller høyere studier selv innser sine begrensninger kan være positivt, hvis de gjør noe aktivt for å forbedre seg.

Men trolig vil minst like mange preges av mismot og manglende selvtillit, noe som er en dårlig måte å starte karrieren på.

Det virker som at nedstengningene under pandemien vil føre til langt bredere og mer langvarige konsekvenser enn mange tidligere antok.

Les også:

Sannheten om nedstengningene kryper stadig fram: – Det var en katastrofe

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.