Energiselskapene i USA liter med å tiltrekke seg unge ingeniører. Unge amerikanere frykter oljeindustriens klimaeffekt, og tror at en jobb i oljebransjen vil bli kortvarig. Mens oljeprisen går til værs faller antallet oljeingeniører kraftig.

Det er merkbar nedgang på søkere til fagene som utdanner oljeingeniører, skriver Wall Street Journal.

Det er mange ledige jobber i oljebransjen, men mange unge amerikanere er ikke interesserte, selv om oljeselskapene leverer rekordoverskudd.

Good news from the oil patch: Jobs are plentiful and salaries are soaring.

The bad news is that young people still aren’t interested.

Even as oil-and-gas companies post record profits, the industry is facing a worsening talent drought.

De amerikanske universitetene har ikke sett så få søkere til programmene for oljeingeniører siden fracking startet for et tiår siden. Lignende trender oppleves ved europeiske universiteter.

Sources: Lloyd Heinze, Texas Tech University (enrollments); Energy Information Administration (oil prices) Andrew Barnett/WSJ

Studenter inkludert unge amerikanere som er ferdig utdannet frykter både klimaendringene og jobbsikkerhet på lang sikt. Mange tror at oljebransjen kun har noen få år igjen å leve, det virker altså som de har kjøpt bløffen til klimaaktivistene.

The trend is a stark departure from previous cycles, when the industry’s workforce ebbed and flowed with the rise and fall of oil prices.

Mellom 2016 og 2021 opplevde man nesten en dobling av Brent Spot-prisene på olje. I samme periode sank antallet ferdigutdannede oljeingeniører mer enn 50 prosent, ifølge Utdanningsdepartement i USA.

The number of undergraduates pursuing petroleum engineering has dropped 75% since 2014, according to Lloyd Heinze, a Texas Tech University professor.

Dette skjer til tross for at en nyansatte oljeingeniører i snitt tjener 40 prosent mer enn dataingeniører.

WSJ har snakket med Hayden Gregg (21), som går mot strømmen og studerer ved Colorado School of Mines for å bli oljeingeniør. Hans klasse består av 36 studenter, mot 200 rundt 2015.

Gregg sier at mange er bekymret for at de ikke vil ha en jobb om 10-20 år, og derfor velger andre linjer. Men Gregg ser annerledes på det, og mener kunnskapen kan benyttes også i andre industrier enn oljeindustrien.

– Even if oil and gas is going away, I can deploy my skills in other engineering fields.

Oljeindustrien bruker store summer på å forsøke å få unge mennesker til å velge utdanning rettet mot oljeindustrien. Samtidig forsøker de å lokke til seg klimaopptatt ungdom ved å satse hardt på klimaberoligende tiltak som karbonfangst og -lagring, hydrogen og lignende.

For å tiltrekke seg nye ansatte må oljebransjen legge frem konkrete planer på hvordan de skal jobbe mot klimamålene og hvilke tiltak de iverksetter for å redusere klimautslippene, ifølge Barbara Burger, sjefsrådgiver for investeringsbanken Lazard.

Mangelen på unge talenter skaper store problemer i en tid hvor global industri er helt avhengig av olje og gass for å forsøke å opprettholde den økonomiske veksten. Hele Europa nærmer seg resesjon etter en rekke hårreisende klimatiltak, hvor nedleggelsen av de tyske kjernekraftverkene er et godt eksempel.

Merkels Energiewende er også årsaken til at krigen i Ukraina forsterker et allerede enormt problem, siden Tyskland hadde gjort seg avhengig av russisk gass.

Saudierne ler av Biden

Biden rakk omtrent ikke å sette seg ned i Det ovale kontor før han vedtok å begrense amerikansk oljeproduksjon.

Biden kuttet ut Keystone-rørledningen. Han reduserte antallet nye olje- og gasslisenser på føderalt land til et historisk lavt nivå. Han reduserte produksjonen av amerikansk energi mens USA var under full nedstengning på grunn av en massepsykose som følge av en pandemi.

Det endte med en ydmykende rundreise til land som Saudi-Arabia, Iran og Venezuela hvor Biden tryglet om oljeleveranser til ingen nytte.

I Norge har vi opplevd skyhøye strømpriser siden et tilnærmet samlet storting vedtok å knytte norske priser til prisene i Tyskland, mens vi sløser bort vår egen energi på idiotiske tiltak som elektrifisering av sokkelen.

I dag ble det kjent at det er vedtatt at Melkøya også skal elektrifiseres, et katastrofalt vedtak som skaper kraftig murring i Senterpartiet.

Klimahysteriet vokser seg sterkere, og unge amerikanere og europeere indoktrineres allerede fra barneskolen. Resultatet ser vi starten av allerede. Vesten taper terreng, og land som Kina, India og Russland ignorerer de internasjonale avtalene som har mål som aldri vil nås.

I disse tider hvor såkalt ekstremvær skaper hysteri blir konklusjonen: Klimapanikken er i ferd med å bevege Vesten rett inn i en perfekt storm.

Les også:

Både Biden og Støre vet godt hvordan man kan ødelegge en nasjon

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som

e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.