Etter at sittende ordfører Lori Lightfoot tapte valget knusende i innledende runde, oppstår et nytt spørsmål: Hva vet vi om de kandidatene som er igjen, og kan noen av disse redde Chicago? Dette opptar også Wall Street Journal, som på lederplass i går stiller det samme spørsmålet.

Lightfoot forklarte selvsagt nederlaget på klassisk woke-måte: Hun tapte på grunn av hudfarge og kjønn.

At antall drap i byen hun skulle styre steg med over 60 prosent på to år etter at hun tok over roret, mens hun samtidig var en tilhenger av Defund the Police-bevegelsen, kan vel også ha betydd noe.

Chicagos ordfører Lori Lightfoot i gjenvalg: Knusende nederlag

Men hvem er de to kandidatene som gjenstår? Det var ingen som fikk over 50 prosent av stemmene, så derfor blir det nytt valg med to kandidater.

Paul Vallas, the former schools superintendent, was the big winner on Tuesday with 33.8%, and his success shows how much voter priorities have changed.

Vallas lover å sette en stopper på Chicagos voldsomme kriminalitet. Dette gjorde for øvrig også Lightfoot, uten å være i nærheten av å lykkes.

I 2022 var Chicagos drapsrate fem ganger høyere enn i New York City, og to og en halv ganger høyere enn i Los Angeles. Annen kriminalitet har også eksplodert. Samtidig har antall arrestasjoner sunket kraftig, ifølge Paul Vallas med 70 prosent.

Vallas lover også å fikse de ødelagte skolene. Rundt 80 prosent av elevene på videregående skoler mangler grunnleggende evner, men får allikevel godkjent eksamen. Dette er jo noe vi ser her i Norge også, som lektor Sanna Sarroma skrev om nylig i Gudbrandsdølen Dagningen: Alle skal med, men ingen skal langt.

Som mor og lærer til ungdomsskoleelever vet jeg dette: Karakteren 1 gis nesten ikke i grunnskolen, 2 gis som takk for oppmøte og 3 gis for et lite, knapt observerbart, fnugg av kunnskap. Det er først karakteren 4 som signaliserer at man kanskje kan noe.

Det trengs altså i praksis ingen forkunnskaper for å komme inn på studiespesialiserende. Mange elever blir gitt en utdannelse de neppe greier å følge med på. Det er ren oppbevaring.

Chicago Teachers Union (CTU) gjennomsyres av såkalte progressive idéer, verre enn norsk skolevesen, og velgerne er i ferd med å forstå hvor skadelig dette er for elevene. Under pandemien nektet de å åpne skolene, selv etter bønner fra daværende ordfører Lightfoot.

Elevenes utdanning virket ikke som det viktigste for fagforeningen.

The union resists reform while using the threat of walkouts and strikes to extort higher salaries and bigger pensions.

Vallas lover at han vil bekjempe kriminalitet og ødelagte skoler. Hva med hans motstander, Brandon Johnson?

Johnson har bakgrunn fra fagforeningen som kjempet for høyere lønn for lærere, og høyere skatter for alle. Han er åpenbart kandidaten CTU støtter.

Mr. Johnson has received $931,308 from the CTU, as well as $1,557,846 from the Illinois Federation of Teachers and the American Federation of Teachers.

Andre fagforeninger har støttet hans kampanje med rundt 1,3 millioner dollar. Totalt utgjør støtten fra fagforeninger nesten 3,8 millioner dollar. Støtten fra andre er bare omtrent 200.000 dollar, med andre ord rundt 5 prosent av totalen.

Han vil ifølge sin hjemmeside sørge for Healthcare for all, Affordable housing og Fully-funded schools.

Johnson vil finansiere dette ved å presse opp skattene til de rike, men de rike flytter fra Chicago. Store selskaper som Citadel og Boeing har allerede forlatt byen. Skatteinntektene og arbeidsplassene forsvinner. «Vanlige folk» med midler og muligheter vil også vekk.

The real-estate firm Redfin says Chicago is among the top five metro areas in the country that people are trying to leave.

I tillegg er han tilhenger av Defund the Police, og dette er ikke metaforisk ment ifølge Mike Flannery, politisk redaktør i Fox 32.

WSJ konkluderer ikke helt i sin lederartikkel.

The Vallas-Johnson showdown is as clear a contrast as voters could get, especially among candidates of the Democratic Party. It will test whether Chicago can start on the road to recovery or continues its tragic fall.

Slik jeg leser dette, er Johnson en åpenbar katastrofe, mens Vallas kanskje kan bringe håp til byen. Men dette uttales ikke av WSJ, og heller ikke av undertegnede.

For selvsagt er begge de gjenstående kandidatene Demokrater. Dog fremstår Vallas en smule mer moderat, og valgløftene fremstår som sunne. Men personlig har jeg ingen tro på at Chicago vil oppleve vesentlige endringer.

Men hvis Johnson vinner vil trolig alt forverres. Valget avholdes 4. april.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.