Et lite kredittforetak blir forsøkt trukket til retten for ansattes kommentarer under et ukentlig radioprogram. Et føderalt byrå forsøker å begrense ytringsfriheten angående den eksploderende kriminaliteten i Chicago.

Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), et føderalt byråkrati med en enorm jurisdiksjon, tester en ny tilnærming til kriminalitet og straff, skriver John Berlau og Stone Washington i et meningsinnlegg i Wall Street Journal.

Det er Townstone Financial, et lite kredittforetak fra Chicago-området, som er  utsatt for et søksmål. På denne måten signaliserer CFPB at de kan forsøke å straffe alle som klager over den stadig økende kriminaliteten i sitt område.

The CFPB accuses Townstone owner Barry Sturner and others affiliated with the company of making “statements that would discourage African-American prospective applicants from applying for mortgage loans.”

CFPB gir ingen konkrete eksempler på kunder som skal ha blitt dårlig behandlet, men henviser til uttalelser Townstone-eier Barry Sturner og andre tilknyttet selskapet har kommet med over en fireårsperiode i The Townstone Financial Show, et ukentlig radioprogram og podcast.

These statements, according to the regulatory behemoth, discourage “prospective applicants, on the basis of race, from applying for credit.”

Det spesielle her er at en podcast selvsagt ikke er rettet mot en individuell person, men mot alle som velger å lytte. Derfor hevder advokatene og andre som støtter Townstone at CFPBs handlinger er et klart angrep på First Amendment, som gir amerikanerne retten til ytringsfrihet.

Et lignende søksmål ble også forkastet i februar av den føderale dommeren Franklin Valderrama i Northern District of Illinois. Hans argument var at loven kun forbyr diskriminering av reelle lånesøkere, ikke potensielle nye kunder.

CFPB lot seg ikke stanse, og anket avgjørelsen 3. april.

Among the statements highlighted in the lawsuit are Mr. Sturner’s descriptions of frequent weekend crime rampages on Chicago’s South Side as the work of “hoodlums” and his claim that police are keeping the city from “turning into a real war zone.” The CFPB also wags its finger at a host’s description of a Chicago suburb as an area in which “you drive very fast through” and “you don’t look at anybody or lock on anybody’s eyes.”

Men uttalelsene er ikke mye verre enn uttalelser den nyvalgte borgermesteren Brandon Johnson kom med under valgkampen. Selv en sterk tilhenger av Defund the Police som Johnson uttrykte bekymring over den sterkt økende kriminaliteten i Chicago.

Johnson beskrev blant annet sitt eget nabolag som «et av de mest voldelige nabolagene i hele byen». I sin seierstale 4. april sa han at han måtte beskytte sine egne barn fra kuler som fløy rett forbi vinduene til familiens hjem.

En meningsmåling fra mars viste at 53 prosent av fargede og 50 prosent av hvite anså kriminalitet som den saken som opptok dem mest. Det er derfor ikke merkelig at CFPB ikke klarte å finne en eneste person som følte seg krenket av uttalelsene fra Townstone.

Hvis CFPB vinner frem i søksmålet, kan alle som er ansatt i eller tilknyttet til et kredittforetak som kommer med en tilfeldig kommentar på sosiale medier bli utsatt for straff.

Selv bare å like eller videresende en tweet som CFPB finner kritikkverdig kan medføre straff, ifølge skribentene. Denne formen for sensur må stanses, krever de. Kriminalitet og borgeres sikkerhet må være et tema for åpne og reelle diskusjoner.

Policy makers interested in a real discussion about crime and public safety should arrest the CFPB’s crude attempts at censorship.

Ifølge NBC Chicago ble minst 11 mennesker drept og 26 såret av våpenvold i helgen over hele Chicago. To av de drepte var tenåringer.

I tillegg invaderte hundrevis av ungdommer sentrum av Chicago søndag og skapte frykt blant både bilister og gående. Det ble utført massivt hærverk og grov vold.

Da bør man selvsagt få lov til å peke på å diskutere et så alvorlig problem, som er i ferd med å rasere en rekke amerikanske storbyer under Demokratenes kontroll.

Les også:

Lori Lightfoot forsvarer ungdommen som raserte sentrum av Chicago: – Vi kaller det ikke kaos

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Lori Lightfoot forsvarer ungdommen som raserte sentrum av Chicago: – Vi kaller det ikke kaos

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.