Sentralstyret i Ap ønsker å endre reglene slik at utenbys medlemmer i Trond Giskes lokallag ikke skal telle i delegatfordelingen til landsmøtene. Sentralstyret vil fortsatt la folk bestemme hvilket lokallag de ønsker å være medlem i, men at representasjonen etter vårens landsmøte skal knyttes til der du bor, skriver VG.

– Endringen vi gjør, er at representasjon følger den kommunen medlemmene er folkeregistrert i, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Stenseng mener en slik modell er den mest demokratiske.

– Slik sikrer vi et medlemsdemokrati som gjelder over hele landet. Derfor må medlemmenes representasjon telle i kommunen der vedkommende er folkeregistrert.

Lederen i Trøndelag Ap, helseminister Ingvild Kjerkol, foreslo noe lignende i januar.

– Trondheimere skal påvirke politikken i Trondheim, og trøndere skal påvirke politikken i Trøndelag, sa Kjerkol til VG den gangen.

Stenseng innrømmer at det er den voldsomme medlemsveksten i Nidaros Sosialdemokratisk Forum som har aktualisert problemstillingen.

– Nidaros har aktualisert debatten og satt denne problemstillingen på spissen, men vi har hele tiden prøvd å tenke prinsipielt. Dette gjelder ikke bare Nidaros, men Internasjonalt forum, Ap’s homonettverk og partilag i utlandet, som alle er registrert som medlemmer i Oslo Ap. Nå vil disse medlemmene bli registrert i kommunen der de er folkeregistrert.

Det virker nokså åpenbart at den voldsomme oppslutningen lokallaget Nidaros opplever, irriterer ledelsen i Arbeiderpartiet. Trond Giske, som er leder av lokallaget, har ved flere anledninger kritisert regjeringen, særlig når det gjelder energipolitikken. Dette forslaget vil, hvis det blir vedtatt, i praksis vingeklippe Giske.

På NRK Debatten i november gikk AUF-leder Astrid Hoem kraftig til angrep på Giske. AUF-lederen mente nemlig at Trond Giske var med på å skade Arbeiderpartiet.

Hoem anklaget Giske for blant annet å prøve å være en lederskikkelse på venstresiden, og mente han skapte uro i partiet.

AUF-lederen gikk så langt at hun ga Giske skylden for at Ap opplever katastrofale meningsmålinger.

Bråket i Ap: Giskes lokallag har fått 200 nye medlemmer på én dag

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, sitter i sentralstyret i Ap. Han støtter forslaget.

– Jeg tror disse forlagene er kloke og riktige for Ap. Og jeg støtter dem.

Giske reagerer

Giske er oppgitt over vedtektsendringen sentralstyret har samlet seg om.

– Det betyr at alle Nidaros-medlemmene fra Oslo vil bidra til å gjøre Oslos delegasjon på Ap-landsmøtet større og Trøndelags mindre. Jeg tror det vil føre til at Ap får færre medlemmer, sier Giske.

Han regner med at partiledelsen får det som de vil.

– Når ledelsen går inn for dette, får de det som de vil. Jeg synes det er greit at våre medlemmer utenfra ikke skal telle i valg i Trondheim og Trøndelag, men de har meldt seg inn hos oss fordi de liker vår politikk og sosialdemokratiske vei for partiet. Da må deres medlemskap utløse at de teller i Trøndelag når delegater til Ap’s landsmøte skal velges.

Det forventes at særlig strømkrisen vil skape heftig debatt på landsmøtet i Ap, som finner sted i mai.

Les også:

Trond Giske: – Politikere bryr seg ikke om velgerne, bare seg selv

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.