Trond Giske blir valgt til nestleder på Trondheim Arbeiderpartis årsmøte. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Trond Giske ble etter et benkeforslag valgt som ny nestleder i Trondheim Ap på partiets svært dramatiske årsmøte i Trondheim lørdag.

Årsmøtet i Trondheim Ap ble preget av rabalder, intriger og personstrid, i tråd med det verste av tradisjoner i partiet.

Det var ikke nok med at lokallagets leder Gunn Elin Høgli ble kastet etter bare ett år i stillingen, og erstattet med Pål Sture Nilsen.

Enda mer dramatisk oppfattes det av mange at tidligere Ap-nestleder og statsråd Trond Giske ble valgt som nestleder i det viktige lokallaget.

Giske har i en del år vært på sidelinjen og nærmest frosset ut av partiet, etter den særdeles bitre  striden som førte til at han måtte trekke seg fra alle verv i 2018.

Nå kan han på vei tilbake til politikkens første frontlinje, noe Ap-leder Støre og den øvrige partiledelsen neppe ser på med særlig entusiasme.

Iskaldt forhold til partiledelsen

Forholdet mellom Støre og Giske har vært meget anstrengt siden 2018.

Det gjelder også Giskes forhold til partisekretær Kjersti Stenseng som var til stede på helgens årsmøte i Trondheim Ap. Hun var trolig ikke blant dem som applauderte mest da det ble klart at Giske kapret plassen som nestleder, og dermed er offisielt tilbake i en nokså sentral rolle i partiet.

Men Trond Giske selv er storfornøyd, og signaliserer at han ikke har tenkt å bruke sitt nye verv til å sitte stille og se på at andre driver politikk:

– Det føles som en anerkjennelse av den jobben vi har gjort i Nidaros. At nå er Nidaros tatt på alvor. Vi har en veldig stor medlemsmasse som er engasjerte, 90 prosent av dem er med i politisk arbeid for første gang. De skal også bli hørt på lik linje med alle andre medlemmer i Trondheim Ap, sier Giske til Adresseavisen etter det overraskende nestledervalget lørdag.

Giske var av valgkomiteen innstilt som styremedlem i partilaget, men før komiteens forslag gikk til avstemming, gikk den foreslåtte nestlederen Marit Selfjord fra Byåsen selv på talerstolen og foreslo at hun og Giske skulle bytte plass.

NTB-Peter Tálos og Linus Røvik Hauge melder om saken.

Kritisert og usynliggjort

Under det dramatiske årsmøtet som startet fredag kveld med at Gunn Elin Høgli måtte gå etter et mistillitsforslag, var det flere som uttrykte at medlemmer i Nidaros Sosialdemokratisk Forum, som Giske er leder for, føler seg som B-medlemmer.

– Det er jo en følelse av at et lag som har vervet 4500 medlemmer til Arbeiderpartiet på to år, av enkelte blir kritisert og av enkelte kanskje også blir litt usynliggjort. Det tror jeg en del av medlemmene føler, sier Giske.

– Jeg tror Arbeiderpartiets vei tilbake er at vi er litt mer opptatt av velgerne og folks ve og vel enn vi er opptatt av arbeiderpartipolitikernes ve og vel, sier den tidligere Ap-nestlederen.

Det er sannsynligvis nettopp en utvikling som dette Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng har sett for seg og fryktet, mens de har observert at Giske har bygget opp og utviklet Nidaros-partilaget til å bli et stadig større kraftsentrum i fylket.

– Trenger et lag som Nidaros

Marit Selfjord mente det ville være feil om ikke det suverent største lokallaget i hele Arbeiderpartiet – Nidaros Sosialdemokratisk Forum – ikke var representert i ledelsen av Trondheim Ap. Selfjord omtalte Nidaros som et under i Arbeiderpartiet, og ga anerkjennelse for at de følte seg dårlig representert.

– Et parti som er på stø kurs mot 15 prosent, trenger et lag som Nidaros. Jeg har et forslag, og det er at Trond Giske og jeg bytter plass på innstillingen. Nidaros skal inn i ledelsen i Trondheim Arbeiderparti, sa Selfjord.

– Jeg sitter gjerne i styret, jeg sitter gjerne som styremedlem, men jeg syns at vi skal ivareta medlemmene i Nidaros gjennom å vise dem at vi setter pris på dem, sa hun.

– Splittet parti

Trond Giske endte opp med å få så mange stemmer i salen at dirigenten ikke trengte å telle dem. Da plassen som nestleder var klar, fikk Giske stående applaus, men bare fra den delen av salen som hadde stemt på ham, skriver Adresseavisen. Det var to klare fløyer i salen.

Pål Sture Nilsen ble noen minutter tidligere valgt som ny leder av Trondheim Ap. Ved siden av Giske ble også Jannicke Eriksen valgt til ny nestleder.

Nilsen ble altså innstilt som ny leder etter at Gunn Elin Høgli måtte gå kvelden før. Rabalderet endte også med at nestleder Jørn Arne Flått i en epost til valgkomiteen natt til lørdag trakk seg. Han ble derfor erstattet av Eriksen.

– Dette er et splittet parti, og i sentrum for denne splittelsen står Trond Giske, var Adresseavisens politiske redaktør Siv Sandviks spontane analyse av situasjonen i Trondheim Ap etter at valget var unnagjort.

Giskes comeback blir av flere kommentatorer omtalt som et ledd i hans plan om å vende tilbake til rikspolitikken.

– Årsmøtet ble en maktdemonstrasjon fra Trond Giske. Han har all makt i Trondheim Ap og får det som han vil, sier NRKs politiske kommentator Tone Sofie Aglen.

Et steg mot venstre

Mye taler for at Giske-fløyens nye makt innebærer et steg mot venstre i politikken, og det «nye» Trondheim Ap var raskt ute med å vedta at det må åpnes for å samarbeide med både Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Man signaliserte også sterk støtte til palestinerne i den pågående krigen i Gaza.

I så måte er kan derfor være flere enn bare Støre og den øvrige partiledelsen som ser med uro på den stemningen som kan være i ferd med å vokse frem i partiet lokalt.

Mange vil mene at et mer venstrevridd Ap er noe av det siste Norge trenger nå.

Document omtalte denne kursdreiningen i en sak tidligere lørdag, se under.

Les også: 

Trondheim Ap: Samarbeid til venstre og hard linje mot Israel

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.