Gunn Elin Høgli i Trondheim Ap. Foto: Ned Alley / NTB

Leder Gunn Elin Høgli i Trondheim Ap måtte fredag gå etter et mistillitsforslag på årsmøtet. Kaoset er totalt, og Aps partisekretær Kjersti Stenseng er oppgitt.

Trondheim Arbeiderparti har lenge vært en bastion for partiet, et utstillingsvindu for hvordan partiarbeidet skulle utøves lokalt.

Men den idyllen har nå sprukket ettertrykkelig. Partilaget er i kaos, og det syder av interne konflikter.

Midt oppi det hele står Trond Giske.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen og Per-Helge Berg melder om saken.

83 personer stemte fredag for et mistillitsforslag mot lederen av lokallaget, Gunn Elin Høgli. 60 stemte imot. Tre personer stemte blankt.

Høgli må derfor gå av etter kun ett år som Trondheim Ap-leder.

Det var ikke uten bitterhet. Etter avstemningen kom Høgli med krasse beskyldninger mot blant annet Nidaros-leder Trond Giske fra talerstolen, skriver Adresseavisen.

– Jeg fikk telefon fra Trond Giske 22. mai om at jeg var illojal og tilhenger av AUF, sa Høgli, som la til at Giske skal ha sagt til henne at hun skulle kastes på et ekstraordinært årsmøte.

Det har ikke lyktes NTB å få tak i en kommentar fra Giske.

– Stemmer ikke

Konflikten skal ifølge Høgli skyldes at partikontoret ansatte AUF-eren Emilie Græsli i valgkamporganisasjonen. Græsli hadde frontet AUFs oppgjør med Giske i 2020, og tilhører definitivt ikke den delen av partiet som heier på Giskes comeback.

Trond Giske selv avviste imidlertid tidligere på kvelden at han hadde spilt opp til bråk i forkant av møtet. Etterpå nektet han for at han hadde sagt at Høgli skulle kastes.

– Det stemmer absolutt ikke, sier han til Adresseavisen.

Han presiserer:

– Det er rett og slett ikke sant. Det er ingen som har truet henne med noe som helst. Men, akkurat i en sånn situasjon, får vi ha litt takhøyde for at det kommer noen harde ord, sier Giske til Nidaros.

Munnhoggeri

Giske sa tidligere på kvelden fra talerstolen at mistillitsforslaget, som kom fra Østbyen arbeiderlag, var et legitimt forslag. Han sa at maktkamper kan være tøffe.

Det er ikke ukjent at nettopp Ap har vært arena for ekstra harde kamper, der personer har frådet av sinne mot hverandre.

– Det kan være veldig tøft. Da Gro overtok etter Reiulf, eller Jens etter Thorbjørn, var det også tøft, sa Giske.

Han kunne tatt med bråket omkring sin egen avgang som nestleder, da var det ikke noe spesielt godt forhold mellom ham og partileder Jonas Gahr Støre.

Giske var kritisk til at flere gikk ut i mediene i forkant av møtet, en kritikk som tidligere gruppeleder Roar Aas lot seg provosere av:

– Jeg blir provosert over det du sier, Trond, når du kritiserer medieutspill. For dette startet med et medieutspill der dere dro hele partiledelsen gjennom søla. Så kommer dette med mistillit – det er svært krevende, sa Aas.

– Mangler sidestykke

Politisk redaktør Siv Sandvik i Adresseavisen skriver at fredagens dramatikk mangler sidestykke.

– Trondheim Ap er vant til bråk, men det som foregår på Prinsen hotell nå, mangler sidestykke. Partilaget i byen som en gang ble regnet som en bastion i Arbeiderpartiet, holder nå på å rive seg selv i fillebiter, skriver hun i Adresseavisen.

Partiet beskrives videre «som sin egen verste fiende».

– Nå må det være slutt

Også Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng var til stede i Trondheim fredag kveld. Det sier noe om dette lokallagets posisjon og betydning i partiet.

Desto mer smertelig blir det kaoset som nå råder.

Stenseng sa til TV 2 før avstemningen at det er første gang hun har vært på et årsmøte hvor det fremmes mistillit mot sittende leder.

Etter avstemningen talte Stenseng for forsamlingen. Hun sa det har vært reglen mer enn unntaket at det er konflikter og persondebatter som preger møter i Trøndelag og Trondheim, ifølge VG.

– Trondheim klarer ikke sette dagsorden på politikk når det er personer og interne konflikter som skal dominere, sa hun.

Stenseng slo nærmest i bordet, er tilkjennegir at hun er mer enn bare litt lei og frustrert;

– Nå må det være slutt på det, tordnet hun.

Det har vært  mye bråk i Ap under Stensengs vakt som partisekretær. Mange vil påpeke at nettopp det å unngå slikt og å samle troppene om felles mål, er en nøkkeloppgave for partisekretæren.

Les også: 

Trond Giske åpner for comeback i rikspolitikken

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.