– Vannkraft må fortsatt selges billig til norske forbrukere og bedrifter. Vi kan ikke ha en situasjon der prisen bestemmes i Tyskland, sa Trond Giske på årsmøtet i Nidaros Sosialdemokratisk Forum onsdag kveld. – Strømkampen skal vi vinne på landsmøtet i mai 2023, sa han, til jubel i forsamlingen.

Onsdagens årsmøte i Arbeiderpartiets største lokallag ble en triumfferd for den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet. Etter at Giske tok over som leder i november 2021, har medlemstilslutningen i lokallaget vært nesten omvendt proporsjonal med moderpartiets ferd på meningsmålingene. Da de oppmøtte medlemmene begynte på styrevalgene, var det ingen tvil: Giske ble gjenvalgt ved akklamasjon.

– Nasjonal styring

Lokallaget vedtok en uttalelse om å ta styring over strømmarkedet og gjentar kravet om at Norge må forhandle med EU og Storbritannia for å «sikre nødvendig nasjonal styring og kontroll med eksport av strøm i de etablerte utenlandskablene». Dette har lokallaget også vedtatt tidligere. Men siden da har medlemsmassen vokst, og Nidaros er blitt det største lokallaget ikke bare i Trøndelag, men i Norge.

Den makten vil Giske bruke til å få med seg landsmøtet på å skjerpe Arbeiderpartiets strømpolitikk.

– Hvordan konkret mener du dette skal gjøres?

– Nøyaktig hvordan du gjør det teknisk, det er delvis et juridisk spørsmål, kanskje til og med en forhandlingssak: Om du har en egen prissone rundt utenlandskablene, eller om du setter inn en makspris, det har vi veldig mange gode og flinke folk som kan tenke ut, sier Giske.

– Men arbeidsoppgaven må være å sørge for at vi har priser i Norge som er satt etter det norske markedet og ikke det tyske, konstaterer han.

De som forsvarer dagens system, viser til at Norge i perioder selv er avhengig av å importere kraft fra naboland og advarer om at forsyningssikkerheten blir dårligere dersom vi legger begrensninger på utenlandskablene.

– Du kan ha avtaler om hvordan du utveksler kraft uten at du har et liberalistisk system, mener Giske. (NTB)

Blåser i toppene

Mens partileder og statsminister Jonas Gahr Støre sender sine ministere land og strand rundt for å pushe vindkraft til lands og til vanns, blåste vinden motsatt vei på lokallagsmøtet.

Årsmøtet vedtok at det ikke må gis nye konsesjoner for vindkraft på land før «det er avklart om det i det hele tatt er behov for vindkraft på land». Det knyttes til behandlingen av Energikommisjonens rapport, som også ble lagt fram onsdag.

Giske sier det er delte meninger om dette.

– Men vindkraft vil være en del av energiforsyningen framover, sier han til NTB.

Et tidligere utkast til uttalelsen, som NTB har sett, oppfordret også til å satse på kjernekraft i Norge, men dette ble ikke tatt med i uttalelsen som ble lagt fram for årsmøtet. Også her er det delte meninger i Arbeiderpartiets største lokallag.

– Kjernekraft kan man være for eller mot, men det får ikke prisen ned i Norge på veldig mange år, sier Giske som svar på hvorfor kjernekraft ikke er nevnt.

Advarer mot å vingeklippe Nidaros

Til tross for at han mistet sin sentrale posisjon i partiet, mener åpenbart mange at han har en viktig rolle å spille i politikken og Arbeiderpartiet.

– Vi har fått 300 nye betalende medlemmer bare etter nyttår, sier Giske fornøyd.

Til sine tilhengere kom Giske med en klar advarsel til dem som ønsker å frata medlemmer i Nidaros innflytelse i Arbeiderpartiet, fordi om lag to tredeler av medlemmene ikke bor i Trondheim eller Trøndelag.

– Det partiet som jeg har vært med i i 40 år, skal tenke seg lenge om før de fratar disse folkene deres fullverdige medlemskap til å påvirke Norge og telle med til landsmøtet gjennom det partilaget de for første gang har engasjert seg i, sa Giske.

Les også:

Giske med strøm-advarsel til Ap-ledelsen

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.