Trond Giske under årsmøtet i Arbeiderparti-lokallaget Nidaros sosialdemokratisk forum. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Trond Giskes Ap-lag Nidaros har vokst seg stadig større, og skal sende 149 delegater til årsmøtet til kommunelaget Trondheim Ap. De andre lokallagene vil ha 62 til sammen.

Den tidligere Ap-nestleder Trond Giske er sakte og metodisk i ferd med å bygge seg en ny maktbase i partiet, med utgangspunkt i et lokalt partilag ved navn Nidaros.

Som følge av oppsiktsvekkende vekst i lokallaget, Nidaros, blir dette det klart største laget på årsmøtet i Trondheim Arbeiderparti.

NTB melder om saken.

Giskes lokallag Nidaros kommer til å kunne sende hele 149 delegater til årsmøtet til kommunelaget Trondheim Ap. De andre lokallagene vil ha 62 til sammen, ifølge Adresseavisen. Det skyldes en eksplosiv medlemsvekst. Over nyttår passerte laget 3.000 medlemmer, hvorav et flertall ifølge Giske er bosatt andre steder enn i Trondheim.

Dermed kan Trond Giske og hans følgere i realiteten få kontroll over en av partiets tradisjonelt sett viktigste bastioner, nemlig Trondheim.

En slik utvikling blir bare enda mer betydningsfull i partiet, i og med at Giske beretter at hans partilag primært befatter seg med store, nasjonale saker, og ikke så mye med lokalpolitikk.

Det er saker som strøm, pensjon og fattigdom  som står på agendaen i Nidaros partilag, og ikke så mye lokale idrettshaller, bussholdeplasser og biblioteker. Trond Giske har sin fortid som rikspolitiker, og det perspektivet har han med seg i lokallaget.

– Medlemmene våre er opptatt av de nasjonale spørsmålene, konstaterte Giske like før han åpnet årsmøtet i Arbeiderpartiets største lokallag Nidaros Sosialdemokratisk Forum.

På årsmøtet onsdag vil Giske-fløyen, som de kaller et politisk forum, behandle en uttalelse med tittelen «Det viktige kommunevalget», men den omhandler ikke noen konkrete lokale saker i trondheimspolitikken.

Giske syns det er helt greit at det største lokallaget i byen ikke er så opptatt av lokalpolitikken.

– Det er jo hensikten vår. Vi skal være et forumslag som skal bygge på verdier og ideologi. Vi har 15 glimrende bydelslag i Trondheim, og de gjør en god jobb på Kolstad eller Byåsen eller Ranheim, men vi har et annet fokus, en annen oppgave, sier Giske til NTB.

Fra Trondheim vil så Giske og hans fløy utvide sin innflytelse til hele Trøndelag, opplyser NTB:

Forumets vekst fører også til at kommunelaget i Trondheim får 39 flere delegater på årsmøtet til fylkeslaget, skriver Adresseavisen. Det går på bekostning av 25 andre kommunelag i Trøndelag.

Neste steg kan være i retning av den nasjonale arena i partiet, og da kan statsminister og partileder Støre fort komme til å kjenne pusten av en ambisiøs og revansjelysten Trond Giske i nakken på nytt.

Eksemplene har vært mange på at Giske har markert avstand til den nåværende partiledelsen i store, nasjonale spørsmål, se sak under.

Giske selv advarer mot at krefter i Arbeiderpartiet prøver å vingeklippe lokallaget Nidaros.

Ifølge NTB sier han at partiledelsen  skal tenke seg godt om før de fratar medlemmene i Nidaros Sosialdemokratisk Forum innflytelse i Arbeiderpartiet.

– Det kommer vi til å slåss mot! sa han ettertrykkelig, og fikk applaus under lokallagets årsmøte i Trondheim onsdag.

(Saken er oppdatert kl. 19.30, med Giskes seneste uttalelse på årsmøtet).

Les også:

Giske med strøm-advarsel til Ap-ledelsen

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.